Regeringen indrømmer, at de faktisk ikke ved det.

Når regeringen overtager den indvendige vedligeholdelse af de kongelige slotte, kan det vise sig at blive en dyr affære for skatteyderne.

Det er essensen i den seneste omdrejning i debatten om civillisteloven, der regulerer økonomien i kongehuset.

En ting står klart: Regeringen har ingen klar idé om, hvad den ventende regning for vedligeholdelsen vil beløbe sig til, da der ikke eksisterer detaljerede tilstandsrapporter for slotte og bygninger, som kongehuset frit kan bruge.

LÆS OGSÅ  Berørt Ulla Terkelsen: Det har aldrig været værre, end det er nu

Det skriver Ekstra Bladet.

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, udtrykte bekymring over situationens manglende transparens:

“Det er usædvanlig uigennemsigtigt og samtidig en udfordring for den demokratiske debat, hvor man normalt skal kunne diskutere og gennemskue, hvad pengene bruges på. Sådan er vores demokrati normalt bygget op. Hvis ikke vi kan lide, hvordan politikerne bruger vores penge, kan vi vælge nogle andre. Det er ligesom sat ud af spil her.”

LÆS OGSÅ  Emily Ratajkowski dropper manden

I marts blev det fremlagt i Folketinget, at staten skulle overtage ansvaret for de indvendige vedligeholdelser af bl.a. Amalienborgs palæer og Christiansborgs kongelige gemakker, uden at der forelå en konkret økonomisk vurdering. Dette ledte til et større journalistisk gravearbejde fra Ekstra Bladets side, som forsøgte at få indsigt i de potentielle omkostninger.

Efter en længere korrespondancekæde mellem Ekstra Bladet, Slots- og Kulturstyrelsen, Kulturministeriet og flere politiske kontorer, er det endnu ikke lykkedes at få konkrete svar.

Den 1. maj bekræftede Slots- og Kulturstyrelsen, at de ikke har tilstandsrapporter for civillisteslottene, og senere afviste Kulturministeriet også at have sådanne informationer.

LÆS OGSÅ  Sagde farvel til TV 2 efter 17 år: Det laver den populære tv-vært nu

“Kulturministeriet kan oplyse, at det fremgår af lovforslaget, at de slotte og palæer, der stilles til rådighed for civillisten, er en del af landets fælles kulturarv, og at det derfor foreslås, at staten overtager den indvendige vedligeholdelse af disse. Da der lægges op til, at staten overtager vedligeholdelsesopgaven, har der ikke fundet syns- og skønsforretning sted. Som der står i lovforslaget, vil de konkrete merudgifter forbundet med vedligeholdelsesopgaven blive fastlagt som led i udarbejdelsen af en samlet plan for indvendig vedligeholdelse og modernisering fra 2025 og frem,” meddelte Kulturministeriet.

Forhåbentlig vil regeringen snart præsentere det præcise beløb der vil være tale om at skatteyderne skal punge ud for kongefamiliens beliggenheder.