I den nye dokumentarserie ’Den sorte svane’ afslører TV 2 og Mads Brügger lukkede miljøer af organiseret kriminalitet på skjulte optagelser. Et enestående journalistisk arbejde, siger TV 2s nyhedsdirektør Ulla Pors Nielsen.

– Udsendelsernes tema må anses for at være af meget væsentlig samfundsmæssig interesse.

Sådan lyder det i præmisserne i en kendelse, som Østre Landsret i dag har afsagt i en forbudssag mod TV 2. Sagen handler om dokumentarserien ’Den sorte svane’, som er produceret af TV 2, Wingman Media og NRK. Landsretten har besluttet, at der ikke kan nedlægges forbud mod, at TV 2 sender serien, og derfor bliver alle fem afsnit af dokumentarserien publiceret allerede i morgen tidlig på TV 2 Play.

Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ  'Løvens hule'-løven Jacob Risgaard fik en ubehagelig besked: Sådan kom han sig

– Den sorte svane er et enestående journalistisk arbejde, som vores dokumentarfolk har arbejdet intensivt på i flere år. Et projekt af denne karakter har stillet redaktionen i sikkerhedsmæssige og etiske dilemmaer undervejs, men tilbage står, at vi sidder med nogle oplysninger, som er så væsentlige, at vi er nødt til at bringe det. Vi har været gennem to retsinstanser med spørgsmålet om vores publicering, og nu er det nødvendigt, at hele Danmark ser den alvorlige og særdeles samfundsskadelige kriminalitet, vi kan dokumentere, siger TV 2s nyhedsdirektør Ulla Pors Nielsen.

Serien tager sit udgangspunkt, da journalist og nuværende chefredaktør på Frihedsbrevet Mads Brügger kontakter TV 2 med en kilde, der har unik viden om og adgang til den kriminelle underverden.

Se traileren til ‘Den sorte svane’ her

Kilden hedder Amira Smajic, og hun siger, at hun har arbejdet for og med hårdkogte kriminelle i 10 år, men hun ønsker nu at stå frem og afsløre kriminaliteten.

– Hvis det, hun siger, er sandt, så kræver det en stor organisation at løfte og beskytte denne kilde. En hær af journalister, advokater og sikkerhedsrådgivere. Så derfor tog jeg hende med hen til TV 2, siger Mads Brügger i første afsnit af dokumentarserien.

Da TV 2 får kontakt til Amira Smajic, bliver hendes historie efterprøvet og hendes arkiver gennemgået. Men det står hurtig klart, at man mangler mere fyldestgørende dokumentation i forhold til at afdække organiseret kriminalitet. Og så fortæller hun, at der findes en endnu større og vigtigere historie.

LÆS OGSÅ  Kendt skuespiller bekræfter: Overtager DR-værtsrolle

– Da vi hører, at der findes forbindelser mellem den kriminelle underverden og den tilsyneladende pæne, legale oververden, har vi et journalistisk og samfundsmæssigt ansvar for at prøve at skaffe dokumentation for den historie, siger redaktionschef i TV 2 Dokumentar, Michael Nørgaard.

– Derfor beslutter vi efter mange diskussioner og overvejelser sammen med kilden at indsætte hende som muldvarp i sin gamle rolle som rådgiver for kriminelle, for at hun kan skaffe den altafgørende dokumentation til os, siger han.

Amira Smajic genåbner derfor sit gamle kontor som jurist og rådgiver for de kriminelle. Denne gang har hun bare lavet en aftale med TV 2 om, at hun ikke må begå noget kriminelt.

Og så er hendes kontor udstyret med en lang række skjulte kameraer og lydoptagere, så TV 2 kan se og høre alt, hvad der foregår på kontoret.

– Det er både opsigtsvækkende og vanvittigt, hvad der udspiller sig på muldvarpens kontor undervejs i serien. Men vigtigst af alt, så får vi et helt unikt indblik i, hvordan den kriminelle underverden faktisk opererer i Danmark. Og hvordan den spiller sammen med det, man kunne kalde ’det pæne Danmark’, siger Ulla Pors Nielsen.

LÆS OGSÅ  DR-vært i grimt køkken-uheld: Spidsen af fingeren er væk

– Dokumentarserien rykker ved vores barnetro på ordentlighed og redelighed i det danske samfund. Jeg mindes ikke at have set noget lignende. Jeg er stolt af den vigtighed og væsentlighed, programmerne har, og jeg er tilfreds med, at By- og nu også Landsretten er enige med os i, at det vejer tungere end den sikkerhedsmæssige risiko, der åbenlyst er i projektet, afslutter hun.

’Den sorte svane’ er støttet med midler fra Public Service-puljen hos DFI. Alle fem afsnit i dokumentarserien kan ses fra klokken 06.00 tirsdag 28. maj på TV 2 Play. Afsnittene sendes på TV 2 i uge 22, 23 og 24.