Nu er det fastlagt.

Fremtiden for dronning Mary, i det tilfælde at kong Frederik går bort før hende, er nu fastlagt i et nyligt offentliggjort lovforslag fra Statsministeriet.

Dette træk sikrer, at dronningens velfærd er prioriteret, med en klar plan for bolig og økonomisk støtte, der skal træde i kraft øjeblikkeligt efter en sådan begivenhed.

“Opløses ægteskabet mellem kong Frederik den Tiende og dronning Mary ved kong Frederik den Tiendes død tillægges der dronning Mary en standsmæssig bolig og årpenge med et årligt grundbeløb, der udgør 11.300.000 kroner,” lyder det direkte fra lovforslaget.

Læs også: Ny Bridget Jones film på vej: Her er hvad vi ved

Dette er ikke et nyt koncept, da lignende betingelser blev etableret ved kongeparrets bryllup i 2004, men det er første gang, at det er blevet offentliggjort som en del af en civilliste, kendt som ‘Kong Frederik den Tiendes civilliste’.

Forslaget understreger også, at dronning Marys økonomiske fremtid kunne undergå yderligere revisioner.

“Med den foreslåede ordning er der således ikke i øvrigt taget stilling til, hvad der vil gælde i overgangsperioden efter kong Frederik den Tiendes død og frem til vedtagelsen af en ny civillistelov,” skriver Statsministeriet, hvilket antyder, at dronningens apanage kan justeres i fremtiden baseret på nye lovgivninger.

Læs også: Efter 25 år: Nu vender de tilbage på DR

Lovforslaget indeholder ikke specifikke detaljer om, hvad en “standsmæssig bolig” for dronning Mary vil indebære, men historiske præcedenser såsom dronning Ingrids boligsituation efter kong Frederik 9.’s død kan give visse antydninger. Dronning Ingrid forblev i Amalienborg Palæ og havde også adgang til Fredensborgs kancellihus samt Gråsten Slot.

Folketinget er nu sat til at behandle lovforslaget, med første behandling planlagt til den 19. april, hvor yderligere diskussioner og eventuelle justeringer vil finde sted.