Nu inviterer DR danskerne til at være med til at undersøge det nærmere.

Med afsæt i Grundtvig inviterer DR i maj og juni danskerne til at være med til at undersøge, hvor hans tanker og tekster er til stede i vores liv og hverdag den dag i dag: i vores skoler, i folkeoplysning, i kirken, i musik og i hele vores politiske system; folkestyret.

Temaet ’På grund af Grundtvig’ foldes ud på tværs af næsten alle DR’s platforme med en ambition om at sætte skub i samtaler om vores fælles værdier på tværs af holdninger, landsdele, uddannelse og andre forskelle og samtidig styrke fællesskaberne gennem nye dialoger og musik.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ  'Badehotellet's Hr. Aurland: Denne scene var den stærkeste for mig

Temaet ’På grund af Grundtvig’ foldes ud på tværs af næsten alle DR’s platforme med en ambition om at sætte skub i samtaler om vores fælles værdier på tværs af holdninger, landsdele, uddannelse og andre forskelle og samtidig styrke fællesskaberne gennem nye dialoger og musik. (Foto: © Christian Adolph Barfod Lønborg Grafik: DR Design)

– Grundtvig var i sin samtid en nytænker, som udfordrede datidens værdier, fordi han mente, at der var brug for forandring. På den måde var han på mange områder med til at sætte gang i en udvikling af vores samfund med sine tanker om fællesskab, folkets frihed og demokrati, som vores samfund i dag står på skuldrene af. Det har vi stadig mange helt konkrete eksempler på med højskoler og kirker rundt omkring samt ikke mindst de salmer, vi har sunget i generationer. Alt det vil vi gerne give anledning til at tale om og tænke over, siger Lasse Bastkjær Jensen.

Han er direktør for DR Strategi og Brugere, der står for planlægningen af Grundtvig-temaet i tæt samarbejde med resten af DR og en række eksterne samarbejdspartnere, der er med til at gøre temaet synligt og vedkommende for så mange danskere som muligt.

LÆS OGSÅ  Heidi Klum viser vorter: Intet overlades til fantasien

Om baggrunden for at DR har valgt at gøre så meget ud af Grundtvig, siger Lasse Bastkjær Jensen:

– ‘På grund af Grundtvig’ er det, vi kalder et fyrtårnstema, hvor hovedopgaven er at engagere og samle danskerne om indholdet. Vores nysgerrighed efter at vide mere skal pirres, og ambitionen er at starte en bredere samtale om noget, vi alle har en relation til og som øger vores viden og perspektiv. Det synes vi om nogen, at Grundtvig kan gennem den kulturarv, vi i dag har med os fra hans tanker og ideer.

Tema med tre hovedområder

Grundtvig-temaet er bygget op omkring tre hovedområder, som Grundtvig især havde indflydelse på nemlig hans engagement i at få skabt en folkelig kirke, hans indflydelse på folkeskole og folkeoplysning og hans indflydelse på folkestyret. Gennemgående er naturligvis også hans salmer, som han skrev over 1.500 af ud fra et ønske om at forny den danske salmesang, som han mente var stivnet i sin form.


Ulrich Thomsen spiller den ældre Grundtvig, og Laura Bro spiller Lise, Grundtvigs første hustru. (Foto: © A&M Productions/Alonso Mayo)

Hovedserien i temaet er dramadokumentaren ’Grundtvig’, som i tre afsnit fortæller om fødslen af det moderne danske samfund gennem den sammensatte og modsætningsfyldte person, som Grundtvig var. Ulrich Thomsen spiller hovedrollen som den ældre Grundtvig, og Mads Reuther er den unge. Også Josephine Park, Laura Bro og Nikolaj Kopernikus er på rollelisten.

Sideløbende viser DR serien ’I Grundtvigs fodspor’, hvor historie- og kulturformidleren Liv Thomsen over tre afsnit kaster lys over Grundtvigs ideer, så en moderne dansker forstår ham, hans tid og hans betydning i dag. Programmets blik på ham er, at han var et paradoks, hvor nogen mener, at han er et tågehorn, andre at han er genial.

Begge serier har premiere søndag den 19. maj og kan ses på DRTV og på henholdsvis DR1 og DR2.