Reklamer på tøjet og andre steder er også en indtægtskilde for Christian Eriksen og Viktor Axelsen. Men de vil selv bestemme, hvad de siger ja til at lægge navn til – og spilreklamer står ikke højt på deres ønskeliste.

Sportsspillerne føler sig groft misbrugte og kræver nu millioner i erstatning for ulovlige spilreklamer.

Christian Eriksen, Mikkel Hansen, Viktor Axelsen mm. Er bare nogle af de store danske navne, som sagsøger for et gigantisk beløb.

Hele 23 af de største danske sportsstjerner har via deres fagforeninger valgt at sagsøge bookmakeren ‘Bet 365’ i en sag om markedsføring og ulovlig brug af imagerettigheder.

De 23 sportsstjerner forlanger en beløb på samlet 4,8 millioner kroner plus procesrenter i erstatning for uberettiget at være blevet brugt i markedsføringsøjemed af bookmakeren.

Det fremgår af dokumenterne i sagen, som Sø- og Handelsretten skal behandle tirsdag og onsdag i denne uge.

Sportsstjernerne er repræsenteret af deres fagforeninger: Spilleforeningen, Håndbold Spiller Foreningen og Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF).

Førstnævnte repræsenterer 21 fodboldspillere, heriblandt Christian Eriksen, Simon Kjær, Kasper og Peter Schmeichel og Pernille Harder. Håndbold Spiller Foreningen repræsenterer Mikkel Hansen, mens DEF repræsenterer badmintonstjernen Viktor Axelsen.

“Denne sag er anlagt, fordi sagsøgerne har konstateret, at Bet 365 utilbørligt og uden samtykke har udnyttet velkendte atleters personnavne og -billeder i markedsføringsøjemed på Bet 365’s virksomhedsprofiler på Facebook og Twitter i strid med almindelige retsgrundsætninger og god markedsføringsskik, jf. markedsføringsloven,” lyder det blandt andet i sagsøgers påstandsdokument.

Christian Eriksen er ufrivilligt brugt som reklamesøjle i mindst 29 tilfælde, og han har det største erstatningskrav i sagen på 1,45 millioner kroner. Kasper Schmeichel har det næststørste på 500.000, og derefter følger Pernille Harder, Peter Schmeichel, Simon Kjær, Lasse Schöne og Viktor Axelsen.

Opslagene fra Bet 365 blev lavet fra 19. februar 2019 til 11. marts 2021.

Derefter rejste fagforeningerne et erstatningskrav mod bookmakeren, men bookmakeren afviste at have krænket atleternes imagerettigheder og afviste derfor også at betale erstatning.

Opslagene på de sociale medier blev dog slettet.

Bet 365 anerkender nu, at Christian Eriksen er berettiget til erstatning – men på mindre end de 1,45 millioner kroner, som erstatningskravet lyder på.

I sagens 22 andre forhold ankes påstandene til frifindelse – subsidiært frifindelse mod at betale et lavere erstatningsbeløb, end det sagsøgerne ønsker.

Christian Eriksen, Pernille Harder, Lasse Schöne, Mikkel Hansen og Viktor Axelsen ventes at skulle afgive partsforklaring i Sø- og Handelsretten.

Det skal efter planen foregå via en videoforbindelse.

Spilvirksomheden har flere gange brugt atleternes navne og ansigter i opslag på socialt medie platforme.

Viktor Axelsen vidnede sin part i sagen igår tirsdag, og mødte op i Sø- og Handelsretten for at afgive sin forklaring.

Viktor mener, at opslagene, der blev slettet, efter af fagforeningerne rejste et erstatningskrav mod bookmakeren, er ulovlige.

“Jeg synes, det er grænseoverskridende, at selskabet har brugt billeder af mig på sociale medier.”

“Jeg er ikke interesseret i at gøre reklame for spilselskaber. Jeg har aldrig gjort det før, og jeg har ingen interesse i at gøre det i fremtiden,” siger Axelsen.

Fodboldspilleren Christian Eriksen mener, at han ufrivilligt er blevet brugt som en reklamesøjle i mindst 29 tilfælde og han har med et erstatningskrav på 1,45 millioner rejst det største krav i sagen.

“Problemet er, at virksomheden – ud fra mit synspunkt – tjente penge på at bruge mit navn og ansigt, uden at jeg selv tjente noget.”

“Jeg vil gerne undgå, at Bet365 laver opslag med mig, fordi det kan danne en række forkerte associationer,” siger Christian Eriksen.

Repræsentant for Bet365, Edward Musa, forklarer, at spilvirksomheden ikke laver opslagene i markedsføringsøjemed.

“Vi lavede opslagene, fordi vi gerne ville interagere med vores følgere.”

“Nogle af vores opslag handler om sportsbegivenheder, der allerede har fundet sted.”

“Det kan man ikke spille på,” siger Edward Musa foran dommerne.

Ifølge advokaten fjerner Bet365 af og til opslag på sociale medier, hvis virksomheden får besked på det.

“Hvis en atlet kontakter selskabet, fordi vedkommende vil have fjernet et billede på vores sociale medier, gør vi det. Det står skrevet i vores interne retningslinjer,” siger Edward Musa.

Sagen kører videre onsdag i Sø- og Handelsretten. Dommen forventes først afsagt om flere uger.