Der lød højlydte klapsalverda publikum på Pantomimeteatret i dag var vidne til, at H.M. Dronning Margrethes nye påfuglefortæppe blev afsløret.

Det historiske Pantomimeteater i Tivoli, der først åbnede dørene den 10. maj 1874, fejrer i år sit 150-års jubilæum. Teatret blev indviet med en opførelse af pantomimen “Harlekin Mekanisk Statue”, hvilket cementerede en allerede 30 år gammel tradition for pantomimer i Tivoli, der nu fik deres egen scene.

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse.

En af de mest iøjnefaldende træk ved Pantomimeteatret er det unikke fortæppe, formet som en påfugls hale, som er bemærkelsesværdigt fordi det sænker sig, når forestillingen begynder – en omvendt funktion i forhold til traditionelle teatre. Dette tæppe, som er fremstillet af en særlig holdbar type lærred og håndmalet, bærer præg af Dronning Margrethes kunstneriske hånd. Hendes Majestæt har personligt tegnet og instrueret fremstillingen af det 32 kvadratmeter store tæppe, der er malet i livlige grønne, lilla og blå toner.

LÆS OGSÅ  Afslører: Kong Frederik modtog helt særlig gæst

Du kan se hele afsløringen i videoen nederst i artiklen.

Under åbningen for 150 år siden blev teatret et symbol på Tivolis engagement i kunst og kultur, og det er i dag en af de mest fotograferede bygninger i forlystelseshaven. Teatret er vært for omkring 300 ballet- og pantomimeforestillinger hver sommersæson.

Dronning Margrethe, der har et langvarigt kreativt forhold til Tivoli, beskrev opgaven med at opdatere det ikoniske påfugletæppe som både inspirerende og sjov. “Siden jeg som barn første gang var i Tivoli og oplevede pantomimen, har jeg været betaget af Påfugletæppet,” sagde Dronningen. Hun tilføjede, at det har været spændende at genskabe tæppet med respekt for den oprindelige ide.

Idéen til påfugletæppet stammer fra en tidligere direktør i Tivoli, Bernhard Olsen, der blev inspireret af et teater i Paris, hvor fortæppet drejede rundt som en vifte og forsvandt ned i gulvet. Oprindeligt var påfuglen lavet af træ og krævede 13 mand for at manøvrere. Over tid blev den ombygget til lærred, men det kræver stadig fem mand at betjene tæppet.

LÆS OGSÅ  Kongen længe leve: Så meget får Frederik i apanage

I år kan gæster også se frem til en ny balletopsætning af H.C. Andersens “Klods-Hans”, som fejrer teatrets jubilæum. Forestillingen, der har premiere den 22. juni, er koreograferet af Tobias Praetorius fra Den Kongelige Ballet, med musik af Philip Faber. Dronning Margrethe er også involveret i denne produktion, hvor hun står for scenografi og kostumer.

Tivolis direktør, Susanne Mørch Koch, udtrykte begejstring over samarbejdet med Dronningen: “At kunne kombinere 150 års ballethistorie i Tivoli med Dronning Margrethes stærke kunstneriske virke er virkelig noget særligt. Påfuglen er blevet et ikon i Tivoli og en hyldest til både balletten og hele forlystelseshaven.”