Kongernes Samling åbnede i dag portrætudstillingen ”Frederik 10. –  Konge af i morgen.”  Ved åbningen deltog Deres Majestæter Kong Frederik og Dronning Mary og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte.

Særudstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen” på Amalienborgmuseet kommer helt tæt på vigtige nedslagspunkter og temaer i Kongens liv.  Her kan man se genstande, der knyttes direkte til de begivenheder og beslutninger, som har været med til at forme Kongen som menneske og regent.

Det oplyser Kongernes Samling i en pressemeddelelse.

Blandt de udstillede genstande er bjælken med kælenavnet Maren, som Kongen gravede sig ind under i forbindelse med afslutningen af frømandsuddannelsen, H.M. Dronning Marys brudekjole og H.M. Kong Frederik 10.s gallauniform fra Søværnet. Man kan også se særlige genstande, som Kongens første skoletaske og en hundeslædepisk fra Sirius-ekspeditionen i Grønland.

Studenterhuen kom i hus, da Frederik 10. blev student fra Øregård Gymnasium i 1986. Foto: Keld Navntoft

Kongeparret ankom til fods, hvor de blev modtaget af museumsdirektør Thomas C. Thulstrup for Kongernes Samling. Kongen stoppede foran pressen og forklarede kort, at han glædede sig til at se udstillingen: ”Jeg glæder mig faktisk til at se, hvad museet har fundet på af nedslag i mit liv til dato. Det er lige så overraskende for mig, som det er for andre fremmødte. Og så glæder jeg mig til at gense min studenterhue”.

Læs også: Kongehuset bekræfter: Det har Kate lavet

Før Kongeparret og Prinsesse Benedikte blev vist rundt i udstillingen af Thomas C. Thulstrups, deltog de ved et åbningsarrangement. Her bød museumsdirektøren velkommen og fortalte kort om udstillingen, der igennem fotografier, genstande, videoklip, malerier og lyd tegner et portræt af Danmarks nye konge.

Dronning Marys brudekjole og Frederik 10.s gallauniform fra Søværnet, som de bar ved brylluppet 14. maj 2004. Foto: Keld Navntoft.

Uddrag af museumsdirektør Thomas C. Thulstrups tale:

”En af Kongernes Samlings væsentligste opgaver er at formidle monarkiets historie; det gør vi blandt andet ved at sætte fokus på nogle af de vigtigste og mest afgørende historiske begivenheder i Danmarks historie.  Proklamationen 14. januar, hvor Danmark fik en ny konge, var en af disse betydningsfulde historiske øjeblikke, som for altid vil være indskrevet i Danmarkshistorien, og som vi aldrig vil glemme.

Vi ønsker med denne udstilling at bringe vores gæster tæt på Danmarks nye monark. Hvem er vores nye konge?  Hvad er Kongens baggrund. Hvad lå forud for det øjeblik, Kongen trådte ud på balkonen på Christiansborg Slot?

Jeg tror, mange af os allerede føler, at vi kender ham – vores nye konge. Vi har via fulgt hans liv, mens vi selv er vokset op og er blevet ældre. Gennem medierne har vi taget del i hans sorger og glæder:  Vi blev rørte, da han stod i Vor Frue Kirke og ventede på sin brud.  Vi fældede en tåre sammen med ham, da han sad i Slotskirken til sin fars begravelse.  Og vi kunne genkende glæden, da den unge kronprins fik studenterhuen på.  Udstillingen skal også få besøgende til at se ind i sig selv – og reflektere over, hvilke beslutninger i livet, der har haft særlig betydning for dem. Hvilke afgørende øjeblikke kan vi huske? Og hvad har været med til at forme os som mennesker?

Udstillingen er bygget op som et stort familie-foto album. Et fotoalbum, hvor man side for side bliver ledt igennem Kongens liv, igennem svære, udfordrende, triste men også glædelige og lykkelige øjeblikke. De mange fotografier og filmklip er suppleret med genstande – mange af de udstillede genstande er meget personlige og er forbundet med personer, begivenheder og minder i Kongens liv.

Kongeparret ankommer til Amalienborgmuseet til åbning af udstillingen “Frederik 10. – Konge af i morgen”. Foto: Keld Navntoft

Der er dåbskjolen båret af en næste nyfødt prins til barnedåben i Holmens Kirke i 1968. Der er en bordklokken, som minder Kongen om Dronning Ingrid og hans mange besøg i Kancellihuset hos sin mormor. Her er klassikeren Ringenes Herre af Tolkien med tilhørende illustrationer malet af Dronning Margrethe, som vidner om særlige øjeblikke, hvor mor læste højt for sine sønner. En ternet skoletaske båret til 1. skole dag på Krebs Skole, en studenterhue med hakker i kanten, frømandsudstyr, en slidt og forvasket maratontrøje, en fem meter lang bjælke med tilnavnet Maren, som markerer afslutningen på Frømandsuddannelsen, en uniform og Dronning Marys brudekjole – og så er der en helt særlig gave givet til Mary Donaldson, først gang den daværende kronprins mødte Mary Donaldson i Australien efter OL – og som efter sigende passede som fod i hose.

Der er en ladcykel, som københavnere har kunnet opleve Kronprinsen cykle rundt på med børnene i ladet, en mundharmonika, en OL-fakkel, en grønlandsk og færøsk dragt, som vidner om et helt særligt forhold til disse dele af kongeriget, en krøllet tale med håndskrevne noter brugt 14. januar og et helt særligt armbånd båret ved samme lejlighed.

Dronning Marys brudekjole og Frederik 10.s gallauniform fra Søværnet, som de bar ved brylluppet 14. maj 2004. Fra venstre: Museumsdirektør Thomas C. Thulstrup, Kongen, Prinsesse Benedikte, Dronningen. Foto: Keld Navntoft

Udstillingen med de mange forskellige genstande, hvor nogle af dem bliver vist for allerførste gang, danner tilsammen en personlig fortælling om en mand, et menneske, som ligesom os andre er et resultat af alle de beslutninger, som vi har taget – eller i nogen tilfælde er blevet taget for os. Af de begivenheder, oplevelser, udfordringer, som vi møder på vores vej igennem livet. Vi er et resultat af vores fortid.

På den måde håber vi også, at udstillingen vil bidrage til, at vores gæster selv reflekterer os deres eget liv. Tænker tilbage på sin egen ungdom, sin første skoledag, sin store kærlighed, de svære ting i livet og de store øjeblikke. Og overvejer, hvilke genstande man ville vælge ud til en udstilling om sit eget liv.

Det er vores ønske, at udstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen” er med til at minde vores gæster om, at det er vores handlinger og beslutninger, der i høj grad er med til at forme os som mennesker.

Som ældste søn af Dronning Magrethe er han også blevet formet af kongelige forpligtigelser og af et intenst fokus på at skulle forberede sig til den dag, han skulle overtage tronen. Hans livsopgave har været bunden. Men som udstillingen vil vise, har han også insisteret på at være menneske. Udstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen” viser, at Kongens liv ikke blot er en historie om en konge; det er en fortælling om menneskeligt mod, vedholdenhed og engagement. Der er stadig mange tomme sider i fotoalbummet. Men de første sider er fyldt ud, fundamentet er lagt, roret er taget og Kongen er sammen med sin Dronning ved at ændre kursen.”

Udstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen” kan opleves på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ fra 22. marts indtil den 8. september 2024, hvor udstillingen flytter til Koldinghus. Udstillingen ligger i øvrigt i samme palæ, hvor Kongen som kronprins havde sin egen lejlighed frem til brylluppet i 2004, og som ligger direkte over for Frederik VIII’s Palæ, som i dag er Kongeparrets hjem i København.