Skuespillerens kone bor i dag på plejecenter, for at få hjælp med den frygtelige sygdom.

Skuespiller Niels Ellegaard har i næsten to årtier delt sin livsrejse med sin hustru, Lise, som blev ramt af primær progressiv sclerose i 2005 – en rejse præget af kærlighed, smerte og en dyb følelse af afmagt.

For første gang deler Ellegaard nu åbenhjertigt om de udfordringer, sygdommen har påført ham og hans familie, i et bevægende interview med Sclerose Foreningens magasin Sammen.

“Det føltes skamfuldt, at jeg ikke kunne få sygdommen til at gå væk. Helt ubevidst har jeg nok følt, at det var min skyld, at Lise fik sklerose, og det er jo helt sindssygt, for der er ingen skyldige,” udtaler Niels Ellegaard, som reflekterer over de følelser af skyld og skam, der har plaget ham i årenes løb.

Mens Lises tilstand gradvist forværredes, stod Ellegaard på sidelinjen, fanget i et hjerteskærende dilemma mellem ønsket om at pleje sin hustru fuldtid og nødvendigheden af at fortsætte sin karriere – et valg, der blev taget fra ham, da Lise bestemt afslog tanken om at lade ham indstille sin skuespilkarriere for hendes skyld.

LÆS OGSÅ: Familiefar dræbt i eget hjem: Nu hjælper Amalienborg kæreste og baby i den svære tid

LÆS OGSÅ: Kandis-Johnny deler ud om sit flotte vægttab: “Jeg har satme spist mange…”

Flyttede på plejecenter

Lise flyttede ind på et plejecenter på Frederiksberg for fire år siden, da hendes behov for pleje oversteg, hvad Ellegaard kunne tilbyde hjemmefra.

På trods af den fysiske adskillelse, har parret fundet måder at bevare deres tætte bånd på. Niels besøger Lise flere gange dagligt, og sammen med deres børn og børnebørn fortsætter de med at skabe minder.

Multipel sklerose er uhelbredelig, men tidlig behandling kan bremse sygdommens fremadskriden og forhindre alvorlige handikap.