De tre bedste lande med den lykkeligste befolkning bliver ledet af kvinder, har den seneste ‘World Happiness Report’ afsløret.

Finland, som er ledet af premiereminister ‘Sanna Marin’, blev kronet som den lykkeligste befolkning i verden.

Det skandinaviske land med 5,5 millioner har toppet verden i seks år ifølge standarderne i rapporten, som blev udgivet tidligere på ugen i forbindelse med International Day of Happiness – et FN-initiativ, der startede i juli 2012 for at fremme den globale “Jagt på lykke er et grundlæggende menneskeligt mål”.

På andenpladsen kommer Danmark, hvis statsminister Mette Frederiksen har siddet som leder siden juni 2019.

Tredjepladsen gik til endnu et skandinavisk land – Island, hvis premiereminister er ‘Katrín Jakobsdóttir’ har været i rollen siden 2017.

Andre top rangerede lande ledet af kvinder omfatter Sverige, som kommer på 6. pladsen med Magdalena Andersson som premiereminister fra november 2021 til oktober 2022.

New Zealand, rangeret på 10. pladsen, med Jacinda Ardern, som trådte tilbage fra rollen tidligere i år.

Litauen, rangeret på 20. pladsen, med Ingrida Šimonytė, Litauens premierminister siden december 2020.

Det betyder, at fem ud af de 20 mest lykkelige lande blev ledet af kvinder – med et forhold, der langt overstiger andelen af kvinder, som påtager sig sådanne roller på verdensplan.

Undersøgelsen rangerer borgernes lykke ud fra et treårigt gennemsnit mellem 2020-2022 og overvejer seks forskellige elementer. 

Disse elementer inkluderer: indkomst, sundhed, at have nogen at regne med, at have en følelse af frihed til at træffe vigtige livsbeslutninger, generøsitet og endelig, “fraværet af korruption spiller alle stærke roller i at understøtte livsevalueringer.”

Enkeltpersoner blev spurgt om deres sociale støtte (“Hvis du var i problemer, har du slægtninge eller venner, du kan regne med at hjælpe dig, når du har brug for dem, eller ej?”), evne til at udøve deres menneskerettigheder (“Er du tilfreds eller utilfreds med din frihed til at vælge, hvad du gør med dit liv?”), samfundsengagement (“Har du doneret penge til en velgørende organisation inden for den seneste måned?”) og generel tillid til store institutioner (“Er korruption udbredt i hele regeringen eller ikke” og “Er korruption udbredt i virksomheder eller ej?”)

Deltagerne svarede på en skala fra 0 til 10: 0 er “fuldstændig utilfreds”, 10 er “fuldstændig tilfreds”. 

Rapporten fandt, at de samlede rater af altruisme steg under COVID-19-pandemien, da “akut stress eller frygt motiverer folk til at handle, hvilket kan manifestere sig som hjælpende adfærd, når stressen opstår i en social kontekst.”

“Det kan også hjælpe med at forklare, hvorfor daglig affekt generelt er mindre pålideligt forbundet med altruisme end livstilfredshed,” hedder det i rapporten , “fordi akutte ændringer i både positivt humør og nogle former for negativt humør – inklusive akut stress eller frygt – kan motivere hjælper.”

Rapporten sporede også to mål for elendighed (lav livstilfredshed) i løbet af de sidste tre år for at finde ud af, at begge mål globalt set blev reduceret i løbet af COVID-19-årene. 

Så hvorfor har Finland, Danmark og Island så glade befolkninger? Lad os se på fem mulige årsager:

Disse lande ledes af kvinder.
Undersøgelser har vist, at lande med kvindelige ledere registrerede færre COVID-19-dødsfald end nationer styret af mænd, hvilket yderligere indikerer, at kvindelige politiske ledere klarede sig bedre under pandemien end mandlige ledere.

Finske Sanna Marin blev en ikonisk feministisk figur, der skabte overskrifter ved at feste til langt ud på natten som enhver normal 30-årig, udtale sig imod sexisme og afværge forsøg på at gøre opmærksom på sin alder (hun er 37). 

Mere end halvdelen af ​​hendes kabinet består af kvindelige ministre. I 2020 annoncerede Marin en ny politik, der giver op til syv måneders betalt orlov til hver ny forælder, i alt 14 måneder.

Ligesom Marin blev Danmarks Mette Frederiksen den yngste person til at lede sit land, da hun blev statsminister i 2019. Hun har været en vokal tilhænger af ofre-overlevere for seksuelle overgreb, og erklærede sin forpligtelse til at stoppe sexisme og diskrimination på arbejdspladsen gennem hele sin ledelse. . 

Sidste december, da hun blev den første kvinde til at vinde en anden periode i spidsen for Danmark, var hendes kabinet 35 procent kvinde.

Island har haft to kvindelige premierministre. Jóhanna Sigurðardóttir ledede landet mellem 2009 og 2013. Fire år senere overtog Alting for Reykjavík North-medlemmet, Katrín Jakobsdóttir, rollen. 

Ikke alene er den 47-årige en ivrig talskvinde for kvinders lederskab og empowerment, hun er også en publiceret forfatter. 

Sidste år udgav hun sin debutroman ‘Reykjavík’, som hun skrev sammen med den bestseller islandske forfatter Ragnar Jónasson.

Ifølge en boghandler i Island var romanen den bedst sælgende bog i Island i 2022.

Disse lande har god børnepasning

I Finland udbetales børnetilskud fra statens midler til alle børn under 17 år. Kommende mødre har også ret til en barselsydelse udbetalt af staten.

Finland, Norge og Sverige har kontanter til børnepasningsordninger for børn under 3 år, som ikke er tilmeldt statsstøttet børnepasning. 

Finland tilbyder endda nybagte forældre supplerende betalinger. Det er ikke underligt, at de har en af ​​de højeste optagelser i disse lande. 

I Danmark er alle børn fra 26 uger til skolealderen sikret en plads i et dagtilbud. Forældre kan kræve et statstilskud på 75 procent i udgifter til børnepasning – og endnu mere for forældre, der ikke når en vis indkomstgrænse. 

Ifølge en nylig rapport fra Bloomberg er Island blevet et af de bedste lande i verden for arbejdende forældre. 

 De er alle for, at kvinder er ligestillede med mænd

Det er interessant at bemærke sammenhængen mellem Finland, Danmark og Islands topplacering og deres topplaceringer i World Economic Forums ligestillingsrangeringer. 

Finland var på andenpladsen globalt for ligestilling sidste år og tabte kun til Island – som kom på førstepladsen. Og tredjepladsen? Det var ikke Danmark, men et andet skandinavisk land – Norge. 

New Zealand og Sverige kom på en sjette og syvende plads, hvilket indikerer en klar forbindelse mellem de lykkeligste lande og lande, der flittigt arbejder på at sikre ligestilling mellem kønnene på tværs af deres samfund. 

I disse top rangerede lande var de forskellige procentdele af tid brugt på ulønnet hus- og omsorgsarbejde mellem kønnene, herunder madlavning, opvask, rengøring, tøjvask, strygning, havearbejde, pasning af kæledyr, indkøb og servicering og reparation af personlige og husholdningsartikler. lavere end lavere rangerede lande.