De anbragte børn på døgninstitutionen Nexus har i årevis været udsat for voldelig adfærd og unødige magtanvendelser fra de voksne. Det fortæller en række tidligere ansatte og anbragte børn i ny TV 2-dokumentar.
17-årige Gustav bliver med stor kraft smidt til jorden. Det er to ansatte på børnehjemmet, hvor Gustav er blevet anbragt, der står over ham og giver ham den hårdhændede behandling. Dermed altså to af de voksne, der skulle være med til at passe på ham.
Den ene voksne tildeler et spark og et tramp rettet mod Gustavs hoved, mens han holdes mod jorden af den anden.
Men Gustav står ikke alene med sin voldsomme oplevelse på institutionen. I den nye TV 2-dokumentar i to afsnit ‘Et helvedes børnehjem’ er der flere beretninger fra tidligere anbragte børn.
– Jeg husker det bare som et helvede. Jeg var meget ked af det, siger ‘Mikhail’, som var 14 år og frivilligt anbragt, da han boede på Nexus.
I alt har holdet bag dokumentaren talt med 34 tidligere anbragte børn fra institutionen. Ud af dem fortæller 31 om en hverdag præget af omsorgssvigt, unødige magtanvendelser og voldelig adfærd fra nogle af de ansatte. De tre resterende fortæller, at de har været glade for stedet, men bekræfter, at der var ‘en hård konsekvenspædagogik’.
Den konkrete hændelse med Gustav fandt sted i juni 2022. Den ene voksne tildelte den 17-årige anbragte dreng et voldsomt spark i hovedet. Episoden var blevet fanget på stedets overvågningskamera. Det blev til en sag for retten, hvor den ene ansatte blev frikendt. Den anden blev frikendt for grov vold, men dømt for simpel vold for at sparke Gustav i ansigtet. Sagen er nu anket til landsretten.
– Jeg vil i hvert fald ikke mene, at det der var en magtanvendelse. Det var et overfald. Og det er pædagoger, der skal give mig omsorg. De skal ikke slå og sparke på mig, vel, siger Gustav i dokumentaren.
De ansatte står frem
Ud over børnene har TV 2 Dokumentar talt med 21 tidligere ansatte, hvoraf flere står frem i dokumentaren og erkender, at der var en voldsom kultur, som de selv har været en del af. Ledelsen på Nexus var, ifølge de tidligere ansatte, fuldt vidende om den voldelige adfærd og brugen af unødige magtanvendelser.
– Vi fik at vide, at magtanvendelserne gerne måtte gøre ondt, fortæller Martin, der er tidligere ansat.
Ifølge de tidligere ansatte blev de ligefrem opfordret til at bruge unødig magt.
– Jeg fik ros hver gang, jeg havde lavet en magtanvendelse, siger Martin.
Flere fortæller samtidig, at unødige magtanvendelser er blevet fortiet eller manipuleret, så de fremstår pænere, når de er blevet indberettet til myndighederne.
I ‘Et helvedes børnehjem’ møder de tidligere ansatte også nogle af de børn, som de selv erkender at have svigtet. De voksne har dårlig samvittighed over det, de har været med til at udsætte børnene for, og vil sige undskyld.
“En kultur, der er kørt helt af sporet”
Udsagnene om den voldelige adfærd og brug af unødig magt understøttes af aktindsigter, som TV 2 Dokumentar har fået. En aktindsigt viser, at personalet på Nexus i perioden fra 2015 til 2022 har lavet 1365 magtanvendelser. Det svarer til, at der er anvendt magt tæt på hver anden dag året rundt.
Tilsynsrapporter viser, at socialtilsynet har været opmærksomme på problemet. I en periode over flere år påpeger Socialtilsyn Hovedstaden, at antallet af magtanvendelser på Nexus er for højt. I 2019 skriver tilsynet direkte, at ”medarbejderne i flere tilfælde optræder konfliktoptrappende, og at fysiske magtanvendelser synes at få en karakter af at være opdragende eller nærmest straffende …”
Advokat Mads Pramming har ført mange socialsager, hvor døgninstitutioner er involveret, blandt andet Godhavn-sagen. Efter at have fået forelagt de tidligere ansatte og anbragte børns udsagn, samt TV 2 Dokumentars oplysninger, siger han:
– Jeg ser mange rigtig alvorlige og grimme sager, og den her sag, synes jeg, har en ekstra dimension, fordi det virker som om, at det er en kultur, der er kørt helt af sporet.
Han understreger, at uberettiget brug af magt er ulovlig, og mener, at der i denne sag er tale om et stort myndighedssvigt.
Døgninstitutionen Nexus blev etableret i 2009 og er ejet af Københavns Kommune. Stedet har over tid huset børn, der er kriminelle eller kriminalitetstruede, og sårbare børn med diagnoser eller mistrivsel. Der er også børn, der er anbragt, fordi forældrene har for store udfordringer.
Københavns Kommune og Socialtilsynet er gentagne gange blevet advaret om kritiske forhold på Nexus. Anbragte børn har blandt andet tidligere forsøgt at råbe op om, at noget er helt galt.
TV 2 Dokumentar har forelagt oplysningerne i dokumentaren for den ansvarlige leder på Nexus, for Københavns Kommune og for Socialtilsynet. Ingen har ønsket at medvirke i dokumentaren.
Den daværende ansvarlige leder på Nexus afviser skriftligt de anklager, der kommer frem.
‘Et helvedes børnehjem’ kan ses på TV 2 og TV 2 Play onsdag 13. og 20. marts.