Særlige begivenheder samler danskerne på streamingtjenesterne.

Danskerne samler sig stadig om skærmen, når store nationale og internationale begivenheder løber af stablen, og i dag er streaming – og ikke mindst broadcasternes streamingtjenester – en afgørende faktor i at samle danskerne.

Vi har i mange år talt om det fragmenterede medielandskab, og at nye, individuelle medievaner udfordrer samfundets sammenhængskraft. Selvom den bekymring fortsat er relevant, er det tydeligt, at de store fællesskaber stadig eksisterer, og at de i stigende grad rykker ind på streamingmarkedet. Det ser vi senest eksempler på i januar 2024, hvor tronskiftet og herrehåndboldslutrunden bidrager til et rekordstort forbrug i streamingmarkedet på gennemsnitlig 1 time og 31 minutter dagligt pr. dansker samt ikke mindst en høj grad af samsening.

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Det er primært broadcasternes streamingtjenester – særligt TV 2 Play og DRTV – der driver fremgangen i forbruget. TV 2 Play sætter rekord med gennemsnitligt 18 daglige minutter pr. dansker i januar, hvilket er det højeste månedsniveau for en streamingtjeneste, siden målingen af streamingmarkedet begyndte i januar 2022. DRTV har ligeledes sin bedste måned til dato med 16 daglige minutter i gennemsnit – det andet højeste niveau for en streamingtjeneste nogensinde.

På dagen, hvor Kong Frederik X tiltræder, flokkes seerne om DRTV og TV 2 Play. DRTV sætter tilmed rekord, når hver dansker i snit bruger 38 minutter på at se DRTV i løbet af dagen. Det er det højeste forbrug, der er målt for en streamingtjeneste på en enkeltstående dag. Hele 3,3 mio. danskere ser med i løbet af dagen på TV 2, TV 2 News eller DR1 på tværs af streaming og broadcast.

Også håndbold er populært, når 3,4 mio. danskere ser med i løbet af EM-slutrunden for herrer på streaming eller broadcast. TV 2 Play har sin bedste dag hidtil 28. januar, hvor herrelandsholdet spiller EM-finale mod Frankrig. Hver dansker bruger i snit 28 minutter på at se TV 2 Play i løbet af dagen. Slutrunden er også medvirkende til, at 19 ud af månedens 20 mest sete programmer på tværs af DR og TV 2 samler mere end 1 million seere bag skærmen via streaming og broadcast.

”Det lineære streamingforbrug hos public service-udbyderne har evnen til at skubbe til hele streamingmarkedet i perioder med store nyhedsbegivenheder og sport. Det er en tendens vi har set før, men aldrig i så høj grad som i januar i år, hvor tronskiftet og håndbold sammen med dækningen af en snestorm over Danmark driver et tårnhøjt forbrug” udtaler Head of Market & Audience Insight i TV 2 Sofie Bruun og fortsætter:

”Vi ved desuden fra andre undersøgelser, at netop det danske indhold, herunder både nyheder og sport, bliver vigtigere og vigtigere for danskernes valg af streamingtjenester.”

Public service-stationernes streamingtjenester ses ofte i fællesskab
På tværs af streamingtjenesterne vokser samseningen i januar – altså andelen af den samlede sening, hvor flere personer ser indhold sammen foran samme skærm. I januar foregår 42 procent af forbruget på TV 2 Play som samsening med én eller flere andre, mens det på DRTV er 37 procent af forbruget. For begge tjenester er det højere, end når vi ser på hele året 2023. Samme tendens ser vi også for andre tjenester. 

På tværs af 2023 er TV 2 Play også den streamingtjeneste, der har det højeste niveau af samsening. Her foregår 37 procent af forbruget sammen med én eller flere andre. Disney+ er den tjeneste med anden størst andel af samsening i 2023. Her foregår 33 procent af forbruget sammen med andre, hvilket kan hænge sammen med tjenestens tilbud inden for børne- og familieindhold. DRTV følger lige efter med 32 procent af seningen, der foregår sammen med én eller flere andre.

Se tallene og læs mere i rapporten ‘Streaming i Danmark’ her.