Ingen kvaler, borgerne betaler

Inflationen der har stået på det seneste år, har ramt os alle verden over – og de royale er ingen undtagelse.

Men måske er 927 millioner kroner til den lidt for gode side.

Ekstra Bladet kan bringe en artikel fra det engelske kongehus, hvor en kombination an inflationen samt det høje forbrug, gjorde ondt på pengepungen.

Ifølge den årlige opgørelse over de kongeliges skattefinansierede udgifter og indtægter, ‘Sovereign Grant Report’, havde kong Charles og resten af det engelske monarki et forbrug anno 2022 på svimlende 107,5 millioner britiske pund – det der svarer til 927 millioner danske kroner.

Dette er en stigning på fem procent fra året før.

– Jeg behøver ikke at minde jer om, at denne rapport kommer i et år, hvor presset fra inflationen har fået prisen på mange varer og ydelser til at stige betydeligt for alle organisationer, især i forhold til prisen på brændstof og energi, fortæller Michael Stevens, der har ansvaret for de kongeliges økonomi.

2022 var et dyrt år for det britiske monarki. Ikke alene blev den afdøde dronning Elizabeth fejret på hendes 70-års jubilæum i juni måned, samtidig med at dronningens begravelse også fik en hæderlig mindehøjtidelighed.

Kongehuset bruge 1,6 millioner pund – det der svarer til 13,8 millioner kroner – på dronning Elizabeths begravelse, samt begivenheder relateret til afskeden med dronningen.

Det fremgår også i rapporten, at kong Charles har bedt om at varmen i de kongelige hjem skulle skrues ned på 19 grader, netop for at skære ned i udledningen af naturgasser. Dette stemmer overens med kongens mangeårige kamp for at mindske klimaforandringer.

Tiltaget har også medført at udledningen af drivhusgasser med 19 procent, hvilket blandt andet skyldes kongens tiltag. Ydermere er udledningen på baggrund af rejser også faldet med hele 43 procent.