Ken Buchanan, Skotlands første ubestridte verdensmester og muligvis Skotlands største bokser nogensinde, er død i en alder af 77 år. Det skriver BBC.

Ken Buchanan Foundation bekræftede dødsfaldet af Edinburgh-fødte borger i går lørdag, et år efter at hans søn Mark sagde, at hans far havde fået diagnosen demens.

“Det er med stor sorg, at vi informerer om, at Ken sov stille ind,” lød en erklæring. “Hvil i fred, Ken, altid en gentleman og en af de bedste mestre, vi nogensinde vil se.”

Efter at være blevet professionel i 1965 vandt Buchanan WBA’s letvægtstitel ved at besejre Panamas Ismael Laguna i den brændende varme i Puerto Rico i 1970.

Samme år blev skotten kåret til Årets Fighter af American Boxing Writers’ Association, foran Joe Frazier og Muhammad Ali.

Han besejrede Ruben Navarro i Los Angeles i 1971 for at vinde WBC-kronen og blev Skotlands første ubestridte verdensmester, en bedrift, der først blev matchet 50 år senere af Josh Taylor.

Buchanan, der var hovednavnet seks gange i New Yorks berømte Madison Square Garden-arena, vandt sine første 33 professionelle kampe og trak sig tilbage i 1982 med en rekord på 61-9, inklusive 27 sejre ved knockout.

Han blev optaget i det internationale boksehall of fame i 2000, og en statue af Buchanan blev afsløret i Leith i hans hjemby Edinburgh sidste år for at ære hans bemærkelsesværdige boksekarriere.

Før hans død boede han i et plejehjem i Edinburgh, hvor hans søn sagde, at demensen sandsynligvis var “et resultat af hans sport”.