Den danske statsminister Mette Frederiksen vil gå langt for at gøre prins Joachim glad. Og det koster millioner af skattekroner

I USA får prinsen godt 300.000 kroner om måneden i sit nye job som forsvarsindustriattaché – betalt af de danske skatteydere.

De mange millioner til prins Joachim kan være med til at holde sammen på den kriseramte kongelige familie.

På den anden side af Atlanten, venter der et velbetalt eventyr for prins Joachim og hans familie, når han d. 1. september skal tiltræde en ny stilling som forsvarsindustriattaché – og stedfortrædende forsvarsattaché – på den danske ambassade i Washington.

Selvom en attaché tjener en anstændig løn, er det intet i sammenligning med det overflødighedshorn af penge, som prinsen vil opleve i løbet af de kommende tre år i USA.

Som dansk forsvarsattaché i Paris har Joachim, ligesom de tre foregående år, stadig indtægter fra sin apanage, som betyder, at der hver måned indsættes 315.449 kroner på hans konto. Dette vil i løbet af kontraktperioden resultere i en dejlig sum på over 11 millioner danske kroner.

Pengene kommer som bekendt fra den danske statskasse – og regeringen med Mette Frederiksen i spidsen, har for nyligt sagt ja til at forlænge den lukrative specialaftale, der er fordelagtig for prins Joachim der omgår grundloven, som ellers siger, at man ikke mp modtage apanage i udlandet.

Det er en venlighed, ligesom det at give Joachim jobbet i Washington er det.

En venlighed fra statsministeren – og det hænger jo sammen, for man skal være blind, hvis man ikke kan se, at dronningen har brug for at være venlig overfor Joachim.

Og det har Mette Frederiksen så hjulpet hende med, mener kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen, som samtidig anser det for utopi, hvis man tror på, at Joachim kommer til at udføre regulære kongehusopgaver i de kommende tre år.

“Officielt vil Joachim stadig have visse pligter, men forbindelsen er justeret ned til det minimale. Man tager ikke lige et smut fra Washington og hjem.”

“Hvis nogen opfatter apanagen som decideret løn, så er det utopisk at tro på, at Joachim kommer til at arbejde for den,” lyder det fra analysen.

Dermed er vejen banet for et liv i sus og dus i den amerikanske hovedstad – og Joachim glæder sig da også til sige “Au revoir” i Paris og “Hello” i “Guds eget land”. 

Min familie og jeg ser frem til vores kommende tilværelse i Washington.

“Det har været et privilegium at være udsendt for Danmark for at fremme danske interesser i Frankrig.”

“Nu retter vi fokus mod Amerika, hvor jeg skal bidrage til Danmarks transatlantiske samarbejde på det forsvarsindustrielle område,” siger prins Joachim om skiftet.

Og prinsen har rent faktisk noget at have de høje forventninger til sig selv i.

For både fra politisk hold og i forsvarskredse er der bred enighed om, at Joachim har gjort et fremragende stykke arbejde som forsvarsattaché på Danmarks ambassade i Paris.

Sebastian Olden-Jørgensen er da også spændt på, om Joachim kan fortsætte de gode takter på den anden side af Atlanten.

“Der er krig i Ukraine – og om tre år vil vi kunne se, om det har ført til et boom for dansk forsvarsindustri med leveringer til den amerikanske hær.”

“Nu får han (prins Joachim, red.) lejlighed til at vise, om han kan levere,” siger Olden-Jørgensen.