Norges kommende konge sætter ord på danskernes kommende regent.

På søndag sker det: hendes majestæt dronning Margrethe forlader tronen, og på den skal landets kommende konge, kronprins Frederik, finde sig godt til rette.

Nyheden har allerede spredt sig verden over – og naturligvis også til vores norske naboer.

I en ny DR-dokumentar med titlen ‘Frederik X – Konge af Danmark’ løfter den kommende norske konge, kronprins Haakon, sløret for sine tanker om det kommende danske tronskifte og deler varme ord om sin kongelige kammerat, kronprins Frederik.

Og spørger man Norges kommende konge, så har danskerne intet at bekymre sig om, skriver B.T.

“Det er selvfølgelig en overgang, men det er noget, som han (kronprins Frederik, red.) er forberedt på – og som kronprinsesse Mary er forberedt på. De har jo alt det, der skal til, for at det her skal gå godt, så jeg føler mig meget tryg for fremtiden” fortæller kronprins Haakon til DR.

Interviewet går også i dybden med kronprins Frederiks udvikling som tronfølger og hans personlige rejse. Kronprins Haakon, der selv har oplevet de udfordringer der følger med at være i linjen til tronen, roser Frederik for hans positive udvikling.

“Jeg synes, det har udviklet sig på en positiv måde, for han er en varm person, en åben person, der er åben mod verden. Og han har masser af positiv energi at bidrage med,” tilføjer Haakon.

Den norske kronprins understreger vigtigheden af at bygge sit kongelige virke op omkring personlighed og styrker, og han mener, at Frederik gør dette klogt. Selvom han ikke specificerer eksempler, antyder Haakon, at kronprins Frederik’s engagement i begivenheder som det årlige motionsløb Royal Run viser hans dedikation til at skabe en positiv indvirkning.

Dronning Margrethe abdicerer som Danmarks regent den 14. januar, og kronprins Frederik vil officielt blive udråbt som konge. Dette betyder ikke kun en ny æra for Danmark, men det markerer også begyndelsen på en spændende tid for de nordiske royale kollegaer, der ser frem til at samarbejde og styrke båndene mellem deres nationer.

Dokumentaren ‘Frederik X – Konge af Danmark’ kan ses på DR og DR TV fra på søndag.

Du kan se indslaget med kronprins Haakon her: