Det er rørende og hårde ord fra Oscar-vinderen.

Da spotlyset ved den 96. Oscar-uddeling ramte Mstyslav Chernov, instruktøren bag ’20 Days in Mariupol’, var det med en følelsesladet blanding af stolthed og melankoli.

Chernovs dokumentarfilm, der skildrer de grusomme realiteter af krigen i Ukraine, sikrede ham prisen for ‘Bedste Dokumentarfilm’.

Dette øjeblik markerede ikke kun en personlig triumf for Chernov, men også en historisk milepæl for Ukraine.

“Det er den første Oscar i Ukraines historie. Og jeg er beæret. Jeg vil nok være den første instruktør på denne scene, der siger: Jeg ønsker, at jeg aldrig havde fået prisen,” erklærede Chernov fra scenen, med en tyngde, der føles i hele rummet. Hans ord afspejlede den dybe ambivalens, der følger med at blive belønnet for et værk, som dokumenterer så dyb en menneskelig lidelse.

Chernovs videre udtalelser understregede betydningen af sandheden og erindringen i krigens kontekst:

“Jeg kan ikke ændre historien eller fortiden. Men vi kan alle sammen forsikre, at sandheden kommer frem. Og at menneskerne i Mariupol aldrig bliver glemt. For film former minder, og minder former historien. Så tak til alle og tak til Ukraine.”

Gennem ’20 Days in Mariupol’, har Chernov bidraget til et væsentligt narrativ om krigens virkeligheder i Ukraine, særligt om belejringen og de menneskelige omkostninger i Mariupol. Ved at bringe disse fortællinger til et globalt publikum, understreger Chernovs arbejde dokumentarfilmens evne til at påvirke og informere den offentlige bevidsthed.

Oscar-sejren bringer ikke kun anerkendelse til Chernovs arbejde, men også en fornyet opmærksomhed på konflikten i Ukraine.

Kilde: TV 2.