2023 har været et begivenhedsrigt år i kongehuset – på både godt og ondt.

Det danske kongehus har haft et begivenhedsrigt år, og TV 2’s program ‘De kongelige øjeblikke’ reflekterer over året.

En ny meningsmåling blandt danskerne, udført af Megafon, afslører, hvem danskerne mener, er den bedste repræsentant for kongehuset.

TV 2 har samlet tallene:

Dronning Margrethe, der i en alder af 83 år har været en fast bestanddel af kongehuset i årtier, topper listen med 38 procent.

På andenpladsen følger kronprins Frederik med 29 procent af stemmerne. Dette er afgørende for kongehuset, da popularitet og accept af kronprinsen som en kommende regent er afgørende, mener kongehuskommentator Jakob Steen Olsen.

På en tredjeplads, med 15 procent, ligger kronprinsesse Mary, mens kronprinsparrets ældste søn, prins Christian ligger med en enkelt procent.

En interessant observation er, at 77 procent af danskerne mener, at kronprins Frederik ville være “meget godt” eller “godt” egnet som regent, hvis han skulle overtage tronen i dag.

Denne opbakning er bemærkelsesværdig, især efter en kontroversiel sag, hvor Kronprinsen blev afbilledet sammen med Genoveva Casanova i Madrid, mens kronprinsesse Mary var på arbejde i New York.

Trods den negative omtale af sagen vurderer eksperter, at kronprins Frederik har formået at bevare sin popularitet, som han har opbygget gennem årene, blandt andet gennem begivenheder som Royal Run og hans taler ved familiens vigtige begivenheder.

Den nye meningsmåling placerer også dronning Margrethe i en unik position, da 44 procent af danskerne mener, at hun bør forblive regent livet ud. Dette er en stigning fra 35 procent i 2015. Kun 47 procent mener, at hun bør trække sig eller abdicere inden kronprins Frederik fylder 60 i 2028.

Meningsmålingen indikerer en dyb respekt for dronningen, og Steen Olsen mener, at danskernes opbakning afspejler en accept af kongehusets grundprincipper, hvor man fødes til opgaven og forbliver dedikeret til livsopgaven.

Alt i alt viser målingen, at 2023 har været et år, hvor kongehuset har navigeret gennem udfordringer med succes og formået at fastholde og styrke sin position i befolkningens øjne.