Den danske skuespiller Pilou Asbæk har de seneste mange år gjort karriere i udlandet.

Nu vender han tilbage i en dansk rolle i populær krimi på Viaplay.

Gennem de seneste syv år har man kunnet se den danske skuespiller Pilou Asbæk i internationale succeser som fantasyserien “Game of Thrones” og filmen “Ghost in the Shell”.

Nu vender skuespilstjernen tilbage til Danmark og får atter mulighed for at spille på modersmålet. Det sker i Viaplay-serien “Forhøret”, hvis tredje og afsluttende sæson får premiere den 19. februar.

Pilous Asbæks seneste danske film var den anmelderroste spillefilm “Krigen”. Da den i 2016 blev oscarnomineret i kategorien “Bedste ikke-engelsksprogede film”, kaldte det store udland, og Pilou Asbæk så sig ikke tilbage det næste lange stykke tid.

Sundt at veksle

“Jeg har været meget kompromisløs. Jeg lavede vitterligt ikke noget i Danmark i syv-otte år, efter jeg kom ud med ‘Krigen’,” fortæller han.

I dag mener han dog, at det er sundt at veksle mellem danske og udenlandske projekter. For den 40-årige skuespiller har det også været rart at være tilbage på egne breddegrader under optagelserne til “Forhøret”.

“Det har været fantastisk og helt vidunderligt. Det har simpelthen været så rart og så forløsende at komme tilbage på sit eget sprog,” siger han.

Ikke så fri

Han forklarer, at det kan være en udfordring at ramme de sproglige finurligheder og nuancer, når han skal spille på engelsk.

“Det er klart, det er ikke mit modersmål. Det vil sige, at jeg ikke er lige så fri i det, som jeg er, når jeg laver noget på dansk,” siger Pilou Asbæk.

Grunden til, at han takkede ja til rollen i “Forhøret” var til dels muligheden for igen at arbejde sammen med filminstruktøren Christoffer Boe, som han samarbejdede med i filmen “Spies & Glistrup”.

Fra USA til Kina

“Absolut også muligheden for at arbejde sammen med den vidunderlige, den talentfulde, den dygtige og den helt igennem fantastiske Lars Mikkelsen,” lyder det.

På især ét punkt sammenligner han skuespilfaget med en sportsgren som tennis – man skal spille med nogen, der er bedre end en selv for at blive god. Og på den måde har det været fantastisk at spille op mod en skuespiller som Lars Mikkelsen, forklarer han.

De mange internationale roller, som har ført Pilou Asbæk til alt fra USA til Kina, har selvsagt betydet en noget omskiftelig tilværelse.

Mulighed for nomadefamilie

“Jeg har en datter, der nu er blevet lidt ældre, og som kan rejse med mig ud i verden,” fortæller han.

Datteren er nu ti år, og hende har han sammen med sin hustru, dramatikeren Anna Bro. Hendes hverv går også godt i spænd med flere udlandsrejser.

“Så vi har nu muligheden for endnu mere at være en lille nomadefamilie, end vi har været de forgangne år.”

Både danske og internationale udgivelser

“Men samtidig er der også en kolossal glæde ved at komme hjem, arbejde med sine kolleger herhjemme og ligesom finde en base og ikke altid være på farten,” lyder det fra skuespilleren.

Foruden “Forhøret” vil man i 2023 kunne se Pilou Asbæk i flere store spillefilm. Blandt andet en dansk film om afslutningen på Anden Verdenskrig og efterfølgeren til den amerikanske “Aquaman”.

“Lur mig, om der ikke også kommer en dansk spillefilm eller to i løbet af de næste fem-seks år,” tilføjer Pilou Asbæk.

Stjernepakket selskab 

“Forhøret” er kendt for i hvert afsnit at have én dialog og nøgleperson i fokus, som skal lede hovedpersonen videre til næste ledetråd – denne gang er hovedpersonen Lars Mikkelsen.

Siden første sæson har seerne higet efter at få svar på, hvem der slog Christina ihjel. Den tredje sæson begynder, da Holger Lang – spillet af Lars Mikkelsen – modtager en video af Christinas mord.

Lars Mikkelsen og Pilou Asbæk får selskab af blandt andre Nicolas Bro, Lars Brygmann, Solbjørg Højfeldt, Jakob Oftebro og Søren Malling.

Sæsonen består igen af otte afsnit og får premiere på streamingtjenesten Viaplay den 19. februar.