Dronning Margrethe skal onsdag have foretagt en operation i ryggen, hvilket formentlig skyldes udbredt skavank blandt ældre personer.

Dronning Margrethe skal onsdag igennem en større rygoperation efter samråd med eksperter på Rigshospitalet.

Dronningen har flere gange døjet med problemer i ryggen, hvilket for nogle uger siden betød at hun måtte aflyse en åbning af en udstilling på Nationalmuseet.

Det er ikke ualmindeligt, at ældre personer bliver opereret for rygproblemer – især ikke for personer over 80 år.

Er man over 80 er, er det hyppigst for spinalstenose, som dronning Margrethe også blev opereret for i 2002.

– Mange opereres i ryggen hvert år. Som årene går, degenererer tingene derinde, så en del kan have glæde af en operation, siger Tom Bendix, som er professor emeritus i rygsygdomme til Avisen.dk.

Kongehuset ønsker ikke at oplyse, hvad dronningen konkret skal opereres for i ryggen onsdag.

Tom Bendix mener dog, at det sagtens kan være spinalstenose igen.

Nogle får nemlig endnu en operation for spinalstenose 10-20 år efter deres første operation, hvilket derfor vil passe fint i denne sammenhæng.

– Når man opererer første gang, dannes der arvæv, der hvor man har opereret. Der er forskellige ting, der holder sammen på det hele, som man ødelægger ved operation. Og når man så ødelægger det to gange, kan der komme forskellige komplikationer. Eksempelvis dårligere funktion i de forskellige led ryggen består af. Men det kan være rimeligt at operere anden gang, hvis symptomerne indicerer det, siger han.

Spinalstenose er afklemning af rygmarvskanalen og nerverødderne i lænderyggen. Det forekommer ret ofte hos personer over 60 år.