Skuespilleren mener at det er på tide med alvorlige ændringer.

Mia Lyhne, kendt fra serien ‘Klovn’, har taget et markant skridt i kampen mod unges alkoholforbrug i Danmark. Hun er medstifter af et nyt borgerforslag, der har til formål at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. Forslaget kommer i kølvandet på stigende bekymring over, at danske unge har en af de mest usunde alkoholkulturer i Europa.

Borgerforslaget, som har titlen ‘Stop for salg af alkohol til børn under 18 år!’, peger på flere alvorlige konsekvenser af unges alkoholforbrug. Det inkluderer øget risiko for kræft, hjertekarsygdomme og overskridelse af seksuelle grænser. Forslaget har indtil videre samlet omkring 500 underskrifter og kan underskrives frem til 31. marts 2024.

Mia Lyhne understreger, at børns hjerner ikke er fuldt udviklede før de er omkring 20 år, og Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at unge venter med at drikke, indtil de er 18 år. Hun nævner desuden, at i lande med en højere aldersgrænse for alkoholkøb, er debutalderen for alkohol også højere.

Det skriver Ekstra Bladet.

I Danmark er det i øjeblikket lovligt for 16-årige at købe alkohol med en alkoholprocent på op til 16,5%. Dette er en regel, som Mia Lyhne og hendes medstiftere mener, bør ændres for at beskytte de unge og samfundet som helhed.

Ifølge forslaget vil en højere aldersgrænse ikke kun minimere sundhedsrisici, men også styrke sundhedssystemet og mindske ventetiden på sygehusene. Det vil desuden reducere antallet af unge, der kommer til skade eller oplever vold i forbindelse med alkohol.

Mia Lyhne har taget et vigtigt skridt for at adressere et presserende samfundsproblem, og det bliver spændende at følge, hvordan borgerforslaget udvikler sig.