Nu slår Miljøministeren fast, at han ikke var involveret.
Hvis retningslinjerne for udledning af miljøfarlige stoffer er blevet tilpasset specifikt til Cheminovas behov, overholder det ikke korrekte forvaltningsprincipper, udtaler miljøministeren.
Magnus Heunicke (S), der ikke havde posten som miljøminister i 2020 og 2021, påpeger, at han var optaget af andre opgaver på dette tidspunkt, som han selv udtrykker det.
Det skriver DR
Dette fremhævede han gentagne gange i et interview med DR mandag morgen, hvor han reagerede på DRs oplysninger fra søndagen om, at hans ministerium angiveligt har skræddersyet retningslinjer for Cheminova.
Kritikken fra eksperterne henviser til en periode, hvor Heunicke var sundhedsminister under COVID-19-krisen – i 2020 og 2021.
Nu, som ansvarlig for Miljøministeriet, der står under skarp kritik, understreger han, at han ikke var involveret i det omtalte forløb, og tilføjer, at såfremt eksperternes vurderinger holder, ville det være kritisabelt.
“Det står klart, at hverken myndighederne generelt eller miljømyndighederne specifikt må, skal eller kan tilpasse vejledninger til individuelle virksomheder.
Dette strider imod et helt grundlæggende forvaltningsprincip,” forklarer han.
Vedrørende de dokumenter, som DR har opnået gennem aktindsigt, spørger Heunicke retorisk, om sagligheden er blevet tilsidesat, hvortil han tilføjer, at han har anmodet Miljøstyrelsen om at sikre, at forvaltningsprincipperne er blevet overholdt.
Ifølge eksperter har ministeriet tilrettet retningslinjerne, så de passer med Cheminovas udledning af det giftige kemikalie arsen til Vesterhavet, ved først at bestemme, hvor meget Cheminova udleder, og derefter tilpasse de nationale kriterier herefter.
De nye kriterier betyder, at myndighederne nu accepterer større overskridelser af de fastsatte grænseværdier og vurderer forureningen længere ude i havet end tidligere.
“Der er ikke tale om, at vi regner baglæns,” udtaler Isabelle Navarro Vinten, vicedirektør i Miljøstyrelsen.
Magnus Heunicke udtaler, at han ikke har nogen beviser for, at der tidligere er begået fejl, men understreger nødvendigheden af at undersøge sagen grundigt.
“Jeg har naturligvis tillid til vores myndigheder. Det er indlysende, at alle kan lave fejl, og opstår der fejl, er det vigtigt, at de korrigeres hurtigst muligt,” siger han.