Den kontroversielle instruktør åbner op om rystende oplevelse fra barndommen, der ændrede alt.

I det nye program ‘Det store spørgsmål’ opsøger Hans Pilgaard seks kendte danskere, som alle har haft en særlig betydning for ham. Han stiller dem ét enkelt, men essentielt spørgsmål: ‘Hvordan er du endt som den, du er i dag?’.

Indtil videre har skuespiller Lars Mikkelsen, komiker Casper Christensen, sangerinde og komponist Anne Linnet samt filminstruktør Lars von Trier besvaret dette spørgsmål. Sidstnævntes svar blev udgivet på TV 2 Play i går.

I sit møde med Hans Pilgaard fortæller den kontroversielle filminstruktør om en angstfyldt barndom og opvækst, der har præget hans liv og karriere. Især en sætning fra hans mor har hængt ved og fyldt meget.

Som barn var Lars von Trier bange for at sove om natten. Han frygtede især døden og spurgte sin mor, om det kunne ske, mens han sov. Svaret, han fik, var bestemt ikke det, et lille, bange barn ønsker at høre.

“Min mor svarede: ”Det er ikke supersandsynligt, men man ved jo aldrig.” Hun betragtede børn som små voksne, og derfor svarede hun sådan. Jeg har aldrig svaret sådan, når mine børn har spurgt. Der har jeg sagt: ”Nej. Godnat”,” forklarer Lars von Trier i programmet ifølge Billed-Bladet.

Også om dagen var han bange. I skolegården oplevede han nemlig at få tæsk uden at de voksne greb ind, da de mente, at børnene selv skulle løse konflikterne.

Alligevel har filminstruktøren formået at vende angsten til sin fordel. Ifølge Lars von Trier går angst hånd i hånd med kreativitet – og den har han brugt til at skabe film.

De sidste to, der mangler at få spørgsmålet, er skuespiller og forfatter Hella Joof og fodboldmålmand Peter Schmeichel.

Du kan se episoden med Lars von Trier og de andre episoder af ‘Det store spørgsmål’ på TV 2 Play via dette her.