Den kongelige familie nægter at uddybe sig til medierne

Mandag fik danskerne det endelige svar: Hvad skal der ske med prins Christians apanage?

Kongehuset kunne i en pressemeddelelse bringe nyheden om, at modsat hans far, kronprins Frederik, så bliver det ikke på Christans 18-års fødselsdag, at pengene vil begynde at fosse ind.

I stedet må prinsen tålmodigt vente til hans 21-års fødselsdag rammer.

Ifølge kongehuset selv lyder forklaringen, at prinsen i stedet skal fokusere på at færdiggøre hans gymnasiale uddannelse, i stedet for at træde til i rollen som prins med det samme, og fra dagen påtage sig de mange forventninger og opgaver, der ligger ham i vente.

Men hvorfor allerede i alderen af 21?

Netop dette under Ekstra Bladets kongehuskommentator, Kim Bach sig over.

Prinsen fylder 18 til efteråret, men færdiggør sin gymnasiale uddannelse fra Ordrup Gymnasium i Gentofte i sommeren-2024. Det forventes derfor at prinsen får studenterhuen på hovedet, og derefter videreuddanner sig, hvilket umuligt kan færdiggøres inden 21-års fødselsdagen tikker ind.

Hvis du læser denne artikel i forhåbninger på et svar, så må vi desværre skuffe dig.

Netop dette spørgsmål nægter både kongehuset og Statsministeriet nemlig at besvare. Fra Statsministeriet lyder det, at man bør henvende sig til kongehuset for svar, men kongehuset selv vælger ikke at uddybe sig om beslutningen.

De royales mangel på svar til offentligheden overrasker til en hvis grad ikke Kim Bach.

– De har tradition for ikke at svare på den type spørgsmål. Det samme gjorde sig jo gældende indtil i går, at man ønskede ikke at svare på, om prins Christian skulle have apanage i det hele taget (…) Det er en blanding af arrogance og så det strategiske forhold, at de på den måde kan holde kortene tættere til kroppen. Hvis de svarede, havde danskerne noget at diskutere, og det kunne skabe en debat om apanage-spørgsmålet, som man for alt i verden vil undgå, forklarer kongehuskommentatoren.

Selvom der er forståelse for kongehusets tavshed, finder han det dog både uanstændigt og risikabelt, at kongefamilien forbliver tavse.

– Det er helt ekstremt arrogant og utilstedeligt, at vi ikke kan få det at vide. Men det bunder formentlig i, at man har villet købe sig noget tid. Man har godt været klar over, at det var for tykt at forlange apanage til en 18-årig, men når man er 21, så er man ‘mere’ voksen (…) Det er jo noget af det allermest sprængfarlige ved kongehuset, hvis de får penge, som ikke giver mening. I folks bevidsthed skal det kunne betale sig. De skal være pengene værd, og det må bestemt ikke se ud, som om det er cafépenge til en ung mand i gymnasiet.

Hvor meget apanagebeløbet kommer til at lyde på, vides endnu ikke. Hvis man dog skal sammenligne med farmand Frederik, skal danskerne gøre sig klar på millioner ind på prinsens konto. I 2022 modtog kronprinsen 21,8 millioner kroner om året – heraf var 2,1 millioner øremærket til kronprinsesse Mary.