Nu er ventetiden endelig ovre

Når man besøger hendes majestæt dronningen, skal man ikke forvente IKEA-tallerkener og plastikbestik når måltiderne tuller ind.

Det kunne en række officerer af admiral- og kommandørgrad fra Søværnet bekræfte, da de den 29. januar blev inviteret af dronning Margrethe til stor taffel på Amalienborg.

Her gik gæsterne et særdeles veldækket og yndefuldt spisebord i møde. Bordet var blevet dækket op med slangemotivs-dug, der havde været en gave fra Kongernes Samling.

Dugen der er tale om, var en genskabelse af den selv samme dug, der lå dækket på bordet for præcis 220 år siden på dagen, da Christian VII kunne fejre sin 54-års fødselsdag.

Det var ved samme festlighed i 1803, at det berømte kongeeje, Flora Danica-stellet for første gang blev benyttet.

Trofaste følgere af Kongehuset samt landets royalister har siden de første billeder fra middagen blev delt med offentligheden, været særlig tiltaget af bordservicen og den historiske dug.

Den samme befolkningsgruppe kunne derfor glæde sig med iver, da kongehuset i en pressemeddelelse tidligere på året kunne bringe nyheden om, at danskerne nu kunne opleve den smukke dug samt bestiksæt med egne øjne, skriver BILLED-BLADET.

De engagerede borgere kan fra den 22. juni tage et smut forbi Koldinghus, hvor den historiske dug fra middagsselskabet kan opleves, i udstillingen ‘Flora Danica – Verdens Vildeste Stel’.

Udstillingen er dedikeret til kong Christian VII’s fødselsdag, hvor stellet for første gang kom på bordet. Udstillingen kommer derfor til at være en 1-til-1 rekreation af den historiske aften for den tidligere konge.

Det er dermed første gang i over 200 år, at danskerne kan opleve borddækningen med egne øjne.