Dagens besøg har stor betydning, mener ekspert.

Under et eftertænksomt besøg i Roskilde Domkirke, det tusindårige sidste hvilested for Danmarks kongeslægt, fik Kong Frederik og Dronning Mary lejlighed til at forbinde med nationens historiske rødder.

Dette besøg, langt fra at være en morbide forberedelse til deres egen evighed, var en levende påmindelse om at ære fortidens arv.

Berlingskes kongehusekspert, Jakob Steen Olsen, afkoder intentionen bag kongeparrets udflugt med indsigt:

“Det skal mere ses i lyset af det, han også sagde i sin bog ‘Kongeord’. At man skal forstå sin fortid for at stå fast i nutiden,” vurderer han i en udtalelse til Se og Hør.

Gør nok ikke som far

Selvom der endnu ikke er nogen offentlig plan for Kong Frederik og Dronning Marys sidste rejse, spekulerer Olsen i kongeparrets fremtidige valg.

Prins Henriks unikke valg i 2018, hvor han fravalgte Roskilde Domkirke som sit sidste hvilested, til fordel for en deling af sin aske mellem Fredensborg Slots have og de danske farvande, blev bemærket som en markant afvigelse fra traditionen. Olsen formoder dog, at Dronning Mary vil følge en anden vej, idet han understreger:

“De er et team, og det viser de omverdenen. At vi har fået to for ens pris.”

Angående Kong Frederiks personlige præferencer for sin begravelse, vover Olsen sig kun forsigtigt frem med et gæt. Det antydes, at kongen kunne foretrække en mere “enkel og ydmyg” ceremoni sammenlignet med sin mors præference for det mere pompøse og ceremonielle.