Landets nye konge skal gøre op med gamle ritualer – især én ting skal afskaffes, mener ekspert.
Mandag formiddag blev kongefamilien en del af en langvarig ceremoniel tradition, da de trådte ind i Folketingssalen på Christiansborg.
Kong Frederik skulle, som per de velkendte skikke, meddele den lovgivende forsamling om dronning Margrethes abdikation og sin egen tronbestigelse.
I en kort tale, fremført af statsminister Mette Frederiksen, blev kong Frederik præsenteret for befolkningen i en mere formel tone, der dog ikke imponerede retoriker Mette Højen.
“Hvor han i går var nær og hjertelig, så var det her en formel og højtidelig omgang – og meget lidt Frederik,” udtaler Højen til B.T. kort efter talen.
Hun påpeger, at talen, selvom den indledes med en hyldest til dronningen, fortsætter med at omtale kong Frederik i majestætisk flertal. Dette er en tradition som Højen mener, ikke er fulgt med tiden og muligvis er på vej ud.
‘Min mavefornemmelse er, at det er på tide at forny det, og det kan meget vel være kong Frederik, der kommer til at gøre det,'” bemærker Højen.
Hun ser også muligheden for, at kong Frederik kan tage skridtet til at modernisere sin kommunikation med befolkningen ved at droppe den formelle tiltaleform “De” og blive dus med folket.
“Så kan han samtidig droppe den formelle tiltaleform ‘De’ og blive dus med befolkningen. Det kan jeg sagtens forestille mig, for han er ikke en ‘Des,’ han er en ‘Dus,'” vurderer Mette Højen.