I juli 2021 sluttede den langvarige NATO-mission i Afghanistan.

Derefter overtog Taliban kontrollen over størstedelen af landet på meget kort tid.

Kvinders rettigheder blev hurtigt markant begrænset. Dette er også temaet i en ny dokumentarfilm, der er produceret af Oscar-vinderen Jennifer Lawrence.

“Du undertrykker kun kvinder,” siger en ung kvinde til en Taliban-kriger. “Jeg har sagt til dig, at du ikke skal tale,” råber han tilbage. “Jeg vil dræbe dig lige her!” – “Okay, dræb mig! I har lukket skoler og universiteter! Det er bedre at dræbe mig!”

Dette er bare en af de mange rørende og til tider hemmeligt optagede scener i dokumentaren “Bread and Roses.”

Ifølge BBC handler filmen om det daglige liv for tre afghanske kvinder i ugerne efter Talibans magtovertagelse.

For Jennifer Lawrence var det et projekt, der opstod ud af rædsel og en stærk overbevisning.

“Mit hjerte bankede hurtigt, da jeg så disse kvinder trodse Taliban,” fortæller Lawrence. “Denne side af historien, hvor kvinder kæmper tilbage, ser man ikke hver dag i nyhederne, og den er en vigtig del af vores film og disse kvinders historier.”

Deres situation er i øjeblikket prekær. “De har ingen autonomi i deres eget land i øjeblikket. Det er så vigtigt, at de får mulighed for at dokumentere deres egen historie på deres egne vilkår.”

Jennifer Lawrence er blevet produceret af “Excellent Cadaver”. Det er et selskab som Lawrence grundlagde for cirka fem år siden sammen med sin veninde Justine Ciarrocchi.

“Denne dokumentarfilm opstod ud fra vores følelser og en nødvendighed,” forklarede Lawrence.

Ciarrocchi afslørede, at Jennifer Lawrence var meget påvirket, da hun hørte om historien bag filmen. Fordi forholdene for kvinderne i Afghanistan var så skrækkelige.

Efterfølgende udtalte hun: “Vi skal give nogen en platform til at fortælle denne historie på en meningsfuld måde.”