Historien trækker overskrifter verden over. Nu er der nyt

En undervandsdrone (ROV, Remotely Operated Vehicle) har nået havbunden i det nordlige Atlanterhav, hvor det nu er begyndt at søge efter den forsvundne Titan-ubåd.

Ubåden, ejet af OceanGate Expeditions, forsvandt søndag morgen på en dykning til Titanic-vragpladsen med fem personer om bord.

Den amerikanske kystvagt bekræftede på Twitter, at det canadiske fartøj Horizon Arctic har indsat en ROV, der har nået havbunden og påbegyndt sin søgen efter den forsvundne ubåd.

Det franske fartøj Atalante forbereder desuden sin avancerede robot til ligeledes at blive sænket ned i dybet.

Titan-ubåden, en fem-personers specialbygget submersible, mistede kontakten med overfladen nær Titanic-vraget på søndag. Ubåden havde en nødforsyning af ilt, der nu forventes at være udløbet, men redningsteams fortsætter deres søgning.

Ubåden, der er designet til at dykke til dybder på 4.000 meter og rejse med 3 knob (5,6 km/t), er 6,7 meter lang og vejer 10.400 kg. Skibet er fremstillet af titanium og filament-viklet kulstof fiber, og det er boltet lukket udefra. Dette betyder, at besætningen indeni ikke kan åbne det – for at blive lukket ud, skal et team på overfladen åbne lugen.

Flere potentielle scenarier er foreslået for, hvordan Titan kunne være forsvundet. Disse inkluderer strømsvigt, skroget brister, dårlige vejrforhold eller at ubåden er fanget på et stykke af Titanics vrag.

Eftersøgningsoperationer fortsætter, med flere skibe og undervandsdroner involveret. Et canadisk fly har også detekteret underlige lyde under vandet, men det er endnu uklart, hvad disse lyde kunne være.

De fem personer ombord på Titan inkluderede operatøren, Stockton Rush, som er CEO for OceanGate Expeditions, samt fire missionsspecialister.

De fire missionsspecialister er Hamish Harding, en britisk milliardær og eventyrer; Shahzada Dawood, en pakistansk-britisk forretningsmand og hans søn, Suleman; og Paul-Henri Nargeolet, en fransk submersible-pilot.