Har du nogensinde undret dig…

– Hvem var Mona Lisa?
– Hvor er Mona Lisa?
– Hvem malede Mona Lisa?

Når det kommer til berømte kunstværker, er der en meget kort liste over de mest kendte malerier nogensinde. Hvilke bemærkelsesværdige, uvurderlige malerier kan du komme i tanke om? Noget af Van Gogh? Måske et af Picassos værker?

Der er en stor chance for at det første maleri, som du tænker på er Mona Lisa. Mona Lisa eller også kendt som La Gioconda eller La Joconde, er et portræt af en kvinde malet af den berømte italienske kunstner Leonardo da Vinci.

Ifølge kunsteksperter er Mona Lisa det mest kendte og mest besøgte af de største kunstværker i hele verden. Mona Lisa er et oliemaleri og malet af da Vinci mellem 1503 og 1506.

Mona Lisa blev købt af Kong Francis I af Frankrig og er nu Frankrigs ejendom. Det er permanent udstillet i Paris på Louvre-museet. Millioner af besøgende kommer til Paris hvert år for at se det gådefulde smil på Mona Lisas læber.

Men præcis hvem var Mona Lisa? Kvinden på maleriet menes at være Lisa Gherardini. Hun var hustru til en velhavende købmand fra Firenze ved navn Francesco del Giocondo. Historikere mener, at Francesco bestilte maleriet til deres nye hjem for at fejre fødslen af ​​deres søn, Andrea.

Den engelske titel “Mona Lisa” kommer fra kvinden på billedet og det italienske ord “mona” (en sammentrækning af sætningen ma donna), der betyder “min dame.” De italienske (La Gioconda) og franske (La Joconde) navne af maleriet kommer fra det italienske for “jocund”, som betyder glad eller jovial. Det er også et ordspil på efternavnet på Lisas mand, Francesco del Giocondo.

I 1911 blev Mona Lisa stjålet af en medarbejder på Musée du Louvre ved navn Vincenzo Peruggia. Peruggia var en italiensk patriot, der mente at maleriet skulle returneres til Italien. Han gemte maleriet i sin lejlighed i to år, før han blev taget i at forsøge at sælge det til et galleri i Firenze.

I slutningen af ​​1950’erne var Mona Lisa genstand for flere forsøg på hærværk. Maleriet led skade af disse angreb. Takket være moderne teknologi er Mona Lisa dog nu beskyttet af skudsikkert glas i et klimakontrolleret miljø.

Hvor værdifuld er Mona Lisa? De fleste kunstelskere ville betragte det som uvurderligt. Hvis der skulle knyttes en dollarfigur til maleriet, mener nogle kunsteksperter, at en auktion over maleriet ville give en pris på flere milliarder kroner!