Der var stor interesse for et helt særligt og ikke mindst royalt kunstværk, da Bruun Rasmussen tirsdag aften holdt Liveauktion med moderne kunst. Her blev et maleri af H.M. Dronning Margrethe solgt for 160.000 kr.
Alles øjne var rettet mod podiet, da et maleri af H.M. Dronning Margrethe tirsdag aften kom under hammeren hos Bruun Rasmussen i Lyngby. Værket var vurderet til 75.000-100.000 kr., men gik over vurderingen og endte med et hammerslag på hele 160.000 kr.

Det oplyser Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

Dronning Margrethes kunstneriske virke har længe været offentligt kendt, og en stor del af Hendes Majestæts værker har siden 1980’erne været vist på en lang række udstillinger i Danmark, herunder ARoS, ARKEN og Brandts Klædefabrik, samt i udlandet.

Ifølge Bruun Rasmussens afdelingsleder for moderne kunst, Niels Boe-Hauggaard, er det dog yderst sjældent, at man ser dronningens malerier til salg.

”Værket af H.M. Dronning Margrethe, som vi udbød på auktion her til aften, er et vidnesbyrd om dronningens store passion og virke inden for kunst og det kreative arbejde. Hendes store aktivitet inden for området har længe været kendt i offentligheden, men det er yderst sjældent, at vi ser hendes værker på auktion, hvilket kan have gjort det udbudte maleri særligt eftertragtet blandt budgivere. Dronningens nylige abdicering kan ligeledes have givet maleriet et ekstra lag til dets historie,” fortæller Niels Boe-Hauggaard.

En personlig gave til hofmarskal

Det udbudte maleri er fra 1988 og blev givet personligt i gave af H.M. Dronning Margrethe til hendes daværende hofmarskal, Hans Sølvhøj (1919-1989), og har siden befundet sig hos dennes familie.

”Værket af H. M. Dronning Margrethe II er fra året, hvor hun begyndte at udstille officielt. Hendes udstillingsliste er imponerende lang, men værkerne bliver meget sjældent sat til salg. Derfor er der kun få billeder, som dette, man får mulighed for at erhverve sig, fordi de kommer direkte fra personer, som har haft en tæt relation til dronningen,” fortæller Niels Boe-Hauggaard.

Ifølge Niels Boe-Hauggaard er her tale om et karakteristisk maleri, udført i akryl på lærred, med et motiv der udspringer af naturindtryk udformet som en poetisk abstraktion.

”Historien om H.M. Dronning Margrethe II og hendes kunstneriske virke udfolder sig i et bredt spektrum af områder, der dækker bl.a. billedkunst, scenografi, découpage og kostumedesign. I det udbudte maleri er inspirationen hentet i naturen og bearbejdet, så det kommer til udtryk i et lyrisk formsprog. Det er et meget personligt kunstnerisk univers,” vurderer Niels Boe-Hauggaard.

Kærlighed til kunsten

H.M. Dronning Margrethe II har siden barndommen været optaget af det kreative arbejde og fastholdt interessen ind i sit voksenliv. Dronningens kunstneriske virke blev offentligt kendt, efter at Hendes Majestæt i 1970 tegnede årets julefrimærke samt i slutningen af 1970’erne under pseudonym lavede forlæg til illustrationerne til Tolkiens trilogi Ringenes Herre.

Siden da har H.M. Dronning Margrethe II været konstant aktiv inden for vidt forskellige kunstneriske områder som maleri og akvarel, découpage-klip, broderi, kirketekstiler og design af blandt andet scenografi- og kostumer til balletforestillinger og film, fremgår det af Kongehusets hjemmeside.