Disse danskere kan se frem til en lønforhøjelse, melder statsministeren og regeringen ud.

En stor gruppe danskere kan potentielt se frem til at få mere i løn. Regeringen er nemlig klar til at give lønstigninger på i gennemsnit 2.500 kr. om måneden til fire udvalgte grupper i det offentlige.

Det har statsminister Mette Frederiksen ifølge Ritzau afsløret i et interview med TV 2.

Her fortæller hun, at regeringen arbejder på en løsning, så både social- og sundhedsassistenter samt -hjælpere, sygeplejersker, pædagoger og ansatte i kriminalforsorgen kan få mere i løn.

En del af årsagen til dette er, at det er svært at tiltrække og fastholde ansatte i disse faggrupper. Samtidig vurderer Mette Frederiksen, at der vil være tale om en lønforhøjelse omtrent 200.000 medarbejdere.

I 2021 blev Lønstrukturkomitéen nedsat i kølvandet på sygeplejerskekonflikten. Formålet med denne komité har været at se nærmere på lønudviklingen i den offentlige sektor, hvilket har resulteret i en rapport, som blev fremlagt i juni.

I denne rapport er det blandt andet blevet konkluderet, at de danske sygeplejersker ikke tjener for lidt. Anderledes forholder det sig for pædagoger og serviceassistenter, der vurderes at få for lidt i løn.

Ganske vist kan der være lønstigninger på vej, men det vil ikke være en ensartet lønstigning for alle inden for en faggruppe.

“Der er forskel på, hvilke opgaver man har som sygeplejerske. Vi taler ikke for, at alle inden for de her faggrupper skal have præcis den samme lønstigning,” siger Mette Frederiksen til TV 2.

I regeringsgrundlaget for SVM-regeringen fremgår det, at de vil afsætte en milliard kroner i 2024 til at hæve lønnen for offentligt ansatte. I 2030 bliver dette beløb skruet op til tre milliarder kroner.

Det bliver dog ikke uden, at de ansatte i det offentlige kommer til at ofre noget for det. For at få del i en lønforhøjelse, vil det være påkrævet, at arbejdstagerne bidrager med øget fleksibilitet og færre muligheder for at arbejde på deltid. Dette fremgår også af regeringsgrundlaget.

Selvom Mette Frederiksen udpeger fire faggrupper, som potentielt kan se frem til en lønforhøjelse, vil den afsætte sum penge skulle fordeles ved fremtidige trepartsforhandlinger.

Derfor forventer regeringen at indkalde til forhandlinger ‘meget, meget snart’, siger Mette Frederiksen til Politiken.