Nu trækker kronprinseparret igen overskrifter.

En bølge af diskussioner har ramt det kongelige hjem, da kronprinsparret, Frederik og Mary, valgte at tage deres børn ud af skolen for at drage på ferie til Australien.

Denne beslutning har affødt kontroverser både blandt de royale og i uddannelsessystemet.

Selvom formålet med skoleferien er at give børnene en pause, forventes det generelt, at eleverne deltager fuldt ud i skoleaktiviteterne.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, advarer om konsekvenserne af at fritage børnene fra undervisningen.

“Der ligger noget både fagligt og socialt i klassen, som man går glip af. Man bliver ikke regnet med, når man er væk. Og børnene oplever måske, at de kan få fin oplevelse med at komme på skiferie, men de risikerer også at miste noget i fællesskabet. Så man skal som forældre overveje, om det er noget, man bør.”

Kronprinsparrets kontroversielle beslutning rejser spørgsmål om, hvorvidt medlemmer af kongefamilien skal underkastes de samme regler som resten af befolkningen, især når det kommer til skolepligten.

Niels Jørgen Jensen, næstformand for Danmarks Lærerforening, udtrykker respekt for skolesystemet.

“Som forælder skal man have respekt for det, som sker i skolen og de fællesskaber, børnene er en del af. Når juleferien nærmer sig, sker der også mange sociale ting i skolen, hvor man hygger sig i både det store fællesskab og i det lokale klassefællesskab. Og det synes jeg, man skal respektere.”

Når spørgsmålet specifikt rettes mod kronprinsparrets beslutning om at tage prins Vincent og prinsesse Josephine ud af skolen og rejse til Australien, svarer Jensen mere diplomatisk.

“Jeg vil helst ikke forholde mig til, hvad der er væsentlig og vigtigt for dem, når de tager deres børn ud af skolen (…) Men jeg vil sige, at kongefamilien ligesom alle andre skal lytte til deres børn. Jeg vil ikke formulere noget om, hvad de skal eller beslutter sig for at gøre. De skal bare vide, at det ikke er fuldstændigt ligegyldigt, det man gør”.

Ekstra Bladet forsøgte at få en kommentar fra kongehuset angående eventuel dispensation for ulovligt fravær, men har endnu ikke modtaget svar.

Denne kontrovers kommer efter kronprins Frederiks omtalte tur til Madrid, hvor han tilbragte tid med den mexicanske model Genoveva Casanova, og medieomtalen har ført til, at kongehuskommentatorer kalder kronprinsen “skandalernes konge.”

Selvom ferien til Australien var planlagt før rygterne om Madrid-turen, forbliver spørgsmålet om, hvorvidt disse kontroverser har kastet en skygge over den kongelige familieferie, ubesvaret.

For nu er prins Christian den eneste, der bliver hjemme for at passe på sin skolegang, mens resten af familien søger sol og varme under antipodernes himmel.