Har du nogensinde undret dig…

– Findes der havfruer?
– Hvad er en havfrue?
– Hvor længe har fortællinger om havfruer eksisteret?

Da en af ​​vores læsere spurgte om findes der havfruer i virkeligheden, så måtte vi undersøge det nærmere og svaret er klart.

Havfruer er ikke rigtige. Alligevel har de fascineret mennesker fra hele verden i mange tusinder år. Men hvad er en havfrue egentlig? Når de fleste mennesker hører ordet “havfrue”, tænker de på et væsen, der er halvt menneske, halvt dyr. Specifikt forestiller de sig en kvinde, hvis ben er blevet erstattet af lang hale ligesom fra en fisk.

Havfruernes historier omfatter naturligvis også mandlige havfruer, kendt som havmænd. Sammen udgør havfruer og havmænd havfolk! Der er mange historier om skabninger, der er halvt menneske, halvt dyr. Havfruer er blot en af ​​de mest populære.

Historier om havfruer går lang tid tilbage. De er fulde af beskrivelser af unikke væsner der lever under havfladen. For eksempel var den babylonske fiskegud Era, der var en havmand. Ligeledes var den græske gud Triton en havmandsfigur. Begge har eksisteret i mange hundrede år.

De første fortællinger om havfruer kommer dog fra tusinder af år siden. De er fra det gamle Assyrien. Disse historier siger, at gudinden Atargatis ændrede sig til en havfrue. Det gjorde hun, efter hun ved et uheld slog et menneske ihjel. Det kan være grunden til, at mange ældre havfrue-fortællinger forbindes med uheld. Gamle historier giver ofte havfruer skylden for storme og skibsvrag.

Denne opfattelse kan også være resultatet af deres forbindelse med de mytologiske græske skabninger kendt som sirener. Sirenerne var populære i Homers Odysseen. De var kendt for at lokke sømænd ud i farligt farvand. Det gjorde de med deres skønhed og sang.

I mange andre kulturer blev havfruer dog set som gode skabninger. De bragte held og lykke. Nogle blev endda forelsket i mennesker. Disse havfruer er dem, der er blevet populære i moderne fortællinger. Dette inkluderer HC Andersens “Den Lille Havfrue” og Disneys musikalske version af fortællingen.

Har havfruer dog altid været andet end myter og fortællinger? Slet ikke! Gennem årene har mange mennesker rapporteret, at de har set havfruer. Faktisk rapporterede Christopher Columbus at have set havfruer i Caribien. Er alle disse observationer opfundet? Eller er der en anden forklaring? Nogle videnskabsmænd tror, ​​de har fundet svaret.

Havfruer har også ofte været forbundet med sirener. Dette er en biologisk gruppe af ​​dyr. Det inkluderer dygonger og søkøer. Nogle eksperter siger, at observationer af havfruer faktisk kan være en misforstårelse, når de er sammen med disse dyr.

Kan der virkelig være havfruer dybt under havets farvande? I dag rapporteres der sjældent observationer af havfruer. I 2012 bekræftede U.S. National Ocean Service, at der aldrig er fundet beviser for havfruer. Alligevel fanger disse væsner vores fantasi. Det er ikke underligt, at nogle mennesker har en særlig plads i deres hjerter for havfruer. Mange håber, at de virkelig eksisterer i havets dyb!