Dronningens beslutning har fået danskerne til at skifte mening.

Dronning Margrethes overraskende meddelelse om sin forestående abdikation har affødt en bølge af støtte fra danskerne. I sin nytårstale brød majestæten nyheden om, at hun vil træde tilbage fra tronen den 14. januar, hvilket kom som en overraskelse for mange, der var ved at indlede deres nytårsfestligheder. Det skriver DR.

En nylig Epinion-måling, udført for DR, afslører, at hele 87 procent af danskerne mener, at dronningen traf den rigtige beslutning ved at abdicere på dette tidspunkt. Den brede opbakning tegner et klart billede af en nation, der står solidt bag kongehuset, hvilket DR’s kongehuskorrespondent, Cecilie Nielsen, påpeger.

“Det ekstremt høje tal afspejler en befolkning, der i meget høj grad støtter kongehuset,” udtaler hun.

Dronning Margrethe, der tidligere har understreget, at hun betragtede dronningegerningen som en livslang opgave, har valgt at træde tilbage af helbredsmæssige årsager. I nytårstalen nævnte hun, at en omfattende rygoperation i februar sidste år spillede en rolle i hendes beslutning.

Den bemærkelsesværdige støtte kontrasterer markant med tidligere holdninger. En Epinion-undersøgelse udført i december, før dronningens offentliggørelse, viste, at 41 procent mente, at hun burde forblive på tronen indtil sin død. Den dramatiske stigning i opbakningen tyder på en hurtig ændring i offentlighedens syn på dronningens beslutning om at abdicere til fordel for kronprins Frederik.

“Nu er tallene pludselig 87 procent, der forstår, at nu er det rigtige tidspunkt at abdicere,” bemærker Cecilie Nielsen og konkluderer, “Som befolkning er vi utroligt glade for kongehuset og accepterer generelt de beslutninger, der bliver truffet der.”