De er ikke til andet end pynt og tradition, melder kongehusekspert ud

At være en del af det danske kongehus medfører mere end blot flotte palæer og et kapitel i historiebøgerne.

Blåt blod i årene er nemlig også en nem måde at anskaffe sig pompøse titler indenfor militæret.

Og hvis man kigger indenfor Amalienborgs vægge, så huser det ikke blot landets dronning, kronprins, greve med mere.

De royale kan også bryste sig af titler som sergenter, løjtnanter, admiraler, kaptajner, delingsførere og mange andre præsigefyldte titler – alt sammen fordelt over blot fem individer i kongehuset.

Men hvis du drømmer om at blive en del af det danske militær, for at kunne gå i krig sammen med eksempelvis kronprins Frederik eller prins Joachim ved din side, så kan du godt gøre dig klar på en skuffelse, og mere plads i krigsbunkeren.

For selvom kongehuset har dedikeret deres liv til det danske forsvar, så kommer vi aldrig til at se dem i camouflagetøjet, i cockpittet på kampflyene, eller i nogen som helst form for aktuel krigshandling.

Det samme gør sig gældende for Mary og Marie: selvom de er højtrangeret medlemmer af hjemmeværnet, så skal du ikke holde øje med dem ved festivaller og dyrskuer, i gang med at dirigere trafikken i sikker retning.

Ej heller kronprins Frederik, der tog sig en uddannelse ved Frømandskorpset, og samtidig kan bryste sig af titler som ‘kommandør i Søværnet og oberst i Hæren og Flyvevåbnet’ vil behøve at hoppe i våddragten og dykkergrejet, hvis svenskerne kommer stormende over Øresundsbroen.

De militære titler her nemlig blot til formål at stille de royale i skarpt lys, og vedligeholde den gamle tradition mellem kongehusets og militærets tætte forhold – og ikke meget andet.

Det udtaler kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen selv, skriver Se og Hør.

– Når de har de titler, skyldes det, at der traditionelt har været en tæt forbindelse mellem kongehuset og militæret. Så det har ikke praktisk betydning (…) Det er ikke noget, der på noget tidspunkt vil komme i anvendelse. Hvis det er sådan, at der bliver krig, vil vi ikke se de kongelige i forreste linje. Der skal man tilbage til begyndelsen af 1700-tallet. Det er helt klart, at det er noget, der hænger sammen med, at de er kongelige, fortæller Sørensen.

For de royale er titlerne derfor ikke et tegn på erhvervende opgaver eller militære ansvarsopgaver, men blot hæder og en vis grad intimidering for de potentielle fjender, der ønsker at forsøge at vække Holger Danske fra hans søvn.

– De kongelige bliver dekoreret, fordi de er kongelige. Det ville jo se mærkeligt ud, hvis ikke de var nogen af dem, der havde allerflest medaljer og ordener. Det skyldes, at de er toppen af samfundet, konkluderer kongehuseksperten.