Skiftet fra kronprins til konge medfører væsentlige ændringer for Frederik – og ikke alle er til hans fordel.

Den folkelige og afslappede stil, der har gjort kronprins Frederik til en populær figur blandt danskerne, kan blive en udfordring, når han den 14. januar overtager tronen fra dronning Margrethe.

Underholdningschef Fie West Madsen fra B.T. påpeger, at den kommende konge måske bliver nødt til at tone ned for sin spontanitet og afslappede tilgang, når han indtager rollen som statsoverhoved.

“Specielt ting som at tage på festival og drikke sig fuld og hygge sig er noget af det, der har gjort, at folk godt kan lide ham, fordi han virker nede på jorden. Men det bliver måske set i et lidt andet lys, når man er konge” lyder vurderingen fra Madsen.

En af udfordringerne, som kronprinsen har stået overfor, blev tydelig i november, da billeder af ham i Madrid med en mexicansk jetset-kvinde skabte intens mediebevågenhed og rygter om utroskab. West Madsen mener, at den slags episoder ikke vil blive tolereret i samme grad, når han er konge.

Selvom kronprinsen i visse tilfælde har haft et anstrengt forhold til pressen og virket vred eller irriteret, skal han ifølge West Madsen lægge det på hylden og vise det overskud, som dronningen har været kendt for. Hun påpeger, at balancen mellem at være ophøjet og stadig være tilgængelig for folket er afgørende for en regent.

“Det er nok også noget, han skal lægge på hylden. Han skal vise det overskud, som dronningen har været kendt for. Men i og med, at han er konge, kan det også være, at han bliver ophøjet på en måde, hvor han ikke skal forholde sig til lige så mange spørgsmål” uddyber Madsen.

Til trods for disse udfordringer ser West Madsen dog optimistisk på kronprinsens overgang til konge. En Megafon-måling fra december viser, at 77 procent af de adspurgte mener, at kronprins Frederik vil blive en god konge. West Madsen mener, at folkelighed er en styrke, men at den kommende konge må finde den rette balance.

Med dronning Margrethes afgang forventer West Madsen, at danskerne vil mærke et generationsskift på tronen, og hun ser frem til, at den kommende konge, der er mere i øjenhøjde med befolkningen, vil præge monarkiet i fremtiden. Royal Run, det årlige motionsløb grundlagt af tronarvingen, nævnes som et eksempel på initiativer, der kan styrke forbindelsen til de yngre generationer.