Stort interview med dronningen er kulminationen på en periode, hvor hun har været mere åben, siger historiker.

Dronning Margrethes store interview i Weekendavisen er den foreløbige kulmination på en længere periode, hvor hun har åbnet mere for de personlige dele af livet som regent.

Det siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehuskommentator.

Specielt bider han mærke i en kras kritik af Putin, som ifølge Hovbakke er opsigtsvækkende. Dronningen siger, at hun mødte Putin i 2014, og at han havde de koldeste øjne, hun nogensinde har set.

Og så læser Lars Hovbakke Sørensen dronningens ord om den pligt, der følger med som kongelig, som en advarsel til særligt den yngre generation i de europæiske kongefamilier.

Forståelse af pligter

Dronningen bliver spurgt om, hvad hun tror, de europæiske monarkier bakser med, og hun svarer, at det måske handler om, hvorvidt alle har forstået de pligter, der ligger i at være kongelig.

– Da hun bliver spurgt til, om kongehusene er i krise, gør hun meget ud af, at det synes hun ikke – men så tilføjer hun, at der er nogle medlemmer af kongehusene rundt omkring, som måske skal arbejde lidt med at forstå, hvad pligten betyder, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

Advarsel til Joachim og Harry

“Det er noget, man kunne forstille sig var møntet dels på prins Joachim og hans familie herhjemme, dels Harry i Storbritannien og Märtha Louise i Norge.”

“Hun ser en generel tendens til, at nogle i den lidt yngre generation ikke helt har forstået hvor vigtig pligten er, når man er en del af et kongehus. Og det er en ret markant udtalelse, for der siger hun indirekte noget om den konflikt, der har været i det danske kongehus,” siger Lars Hovbakke Sørensen.