Tre journalister har undersøgt omdiskuteret Simon Spies-dokumentar – og de undrer sig over kilderne.
En efterforskning foretaget af tre anerkendte journalister har kastet nyt lys over kontroversielle påstande i DR-dokumentarserien “Spies og morgenbolledamerne”.
Ifølge undersøgelsen, der er blevet omtalt i Politiken, er der ingen troværdige beviser, der understøtter historien om, at rejsemogulen Simon Spies skulle have betalt unge kvinder for at få lov til at brække deres arme.
Denne opsigtsvækkende sag har været genstand for stor offentlig interesse, især efter den chokerende påstand blev fremført i DR’s populære dokumentarserie fra 2022.
Kurt Strand, Thomas Stokholm og Ida Nyegård Espersen, der udgør den såkaldte Spies-kommission nedsat af mediet 24syv, har gennemført en grundig undersøgelse af sagen. De har ikke kunnet finde belæg for historien, der har skabt røre i offentligheden.
Dokumentarserien fremhævede også beskyldninger om, at Spies udnyttede yngre kvinder seksuelt, en påstand som er blevet behandlet mere bredt. En del af seriens indhold omhandler en tidligere såkaldt morgenbolledame, der refererer til en kvinde, angiveligt ved navn Heidi Kok, som skulle have haft sin arm brækket for 10.000 kroner.
Men Spies-kommissionens efterforskning har vist, at der ikke findes beviser for denne kvindes eksistens.
“Du har altså en historie om en person, der muligvis har fået brækket sin arm, men som ingen kan finde eller finde ud af om eksisterer. Kan man så overhovedet fortælle den historie?” spørger Kurt Strand mistænksomt.
Dr bekræfter: kunne ikke finde dokumentation
DR’s redaktør på udsendelsen, Erling Groth, erkender, at der ikke er fundet dokumentation for påstanden om den brækkede arm.
Han fremhæver dog, at de tre journalisters undersøgelse ikke har udfordret dokumentarens grundlæggende præmis om, at Spies angiveligt betalte piger under 18 år for sex.