Når den nye sæson går i gang, fejres der intet mindre end 60 års jubilæum.

Da DR Big Band debuterede i 1964 under navnet ’Det Nye Radiodanseorkester’, var København allerede på vej til at blive en af jazzens hovedstæder på verdensplan.

Lige siden dengang har bandet sat tonen på den danske jazzscene samtidig med, at det har bragt nogle af alle tiders største jazznavne til Danmark.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ  'Vild med Dans' og 'Badehotellet'-stjerne i vild forvandling

Men der er ingen grund til at dvæle ved fortiden, bare fordi man kan fejre jubilæum. Det viser DR Big Bands nye koncertsæson, hvor bandet sammen med chefdirigent Miho Hazama har inviteret en række af nutidens nordiske og amerikanske jazzkæmper til at mødes på scenerne i DR Koncerthuset og på spillesteder i hele Danmark.

Amerikanske stjernestemmer

Jazzens historie har budt på mange amerikanske jazzdivaer, men også vores tid har stjernestemmer, som på én gang har stærke rødder og en ny, personlig lyd.

To af dem er blandt sæsonens hovednavne i Koncertsalen, nemlig den tredobbelte Grammy-vinder Cécile McLorin Salvant, som første gang tryllebandt det danske publikum i forrige sæson, og som nu vender tilbage for at medvirke i DR Big Bands jubilæumsfejring.

DR Big Band præsenterer en 60-års jubilæumssæson fuld af store navne og spændende koncerter i hele landet. (Foto: © Emilia Therese)
LÆS OGSÅ  Céline Dion ramt af sjælden sygdom

Til foråret lander den amerikanske jazzdiva Nicole Zuraitis, som er kendt fra ikoniske jazz venues i New York som Birdland, Lincoln Center til The Blue Note. Hun har netop vundet en Grammy for sit seneste album og debuterer nu med DR Big Band.

Nordiske kæmper

Også den danske og nordiske jazzscene er fuld af store personligheder, og i DR Big Bands jubilæumssæson kommer både unge og ældre profiler på banen.

Den unge danske mundharpevirtuos Mathias Heise møder bandet i en fælles hyldest til ikonet John Coltrane, mens to store skandinaviske basunister, Niels ’Nisse’ Landgren og Helge Sunde, folder deres musikalske verdener ud i samspil med bandets musikere.

LÆS OGSÅ  Dennis Knudsen afslører: Vil ændre markant udseende

Til bandets jubilæumsgalla i oktober medvirker en række kendte skandinaviske navne som Palle Mikkelborg, Marilyn Mazur og Marius Neset, som også er med på DR Big Bands store jubilæumsudgivelse ’XL-LX’.

Selv julen får i år et nordisk twist, når DR Big Band inviterer til julekoncerter i hele landet sammen med vært Lisbeth Wulff, og i foråret venter en portrætkoncert af den danske komponist Jørgen Emborg.

Koncerter i hele landet

Traditionen tro er det ikke kun københavnere, der kan opleve lyden af DR Big Band i den kommende sæson.

Alle bandets koncerter i DR Koncerthuset bliver sendt på P8 Jazz i programmet ’På scenen’, og mange koncertproduktioner kommer på turné rundt i Danmark.

LÆS OGSÅ  Bruce Springsteen jubler over familieforøgelse

I løbet af jubilæumssæsonen, som i alt tæller 34 koncerter, giver DR Big Band hele 19 koncerter i danske byer over hele landet – fra Vejle og Kolding i syd over Svendborg og Odense til Holbæk og Vordingborg. Også en række af sæsonens gæstekunstnere kommer med på turné, bl.a. crooneren Curtis Stigers, Mathias Heise og Nicole Zuraitis.

Se alle koncerter i DR Big Bands sæson 2024-2025 på drbigband.dk