Den 1. februar indvies det audiovisuelle kunstværk Unorbit, som forener lys og musik med inspiration fra DR Koncerthusets arkitektur. Værket er en del af dette års Copenhagen Light Festival.

‘Som en meteor, der lander i en isblok’.

Sådan har den franske stjernearkitekt Jean Nouvel beskrevet idéen bag sin banebrydende arkitektur i DR Koncerthuset – med et billede fra Peter Høegs roman ’Frøken Smillas fornemmelse for sne’.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

Nu bliver Nouvels vision vakt til live foran huset i et nyt, audiovisuelt kunstværk, som indgår i dette års Copenhagen Light Festival.

Værket har fået titlen ’Unorbit’ og er skabt af scenografen og arkitekten Elisabeth Holager Lund i samarbejde med komponisten Christoffer Møller, og DR Vokalensemblet har indspillet værkets lydside.

Det audiovisuelle kunstværk Unorbit foran DR Koncerthuset er en del af Copenhagen Light Festival 2024. Værket er skabt af Elisabeth Holager Lund og komponisten Christoffer Møller, mens lydsiden er indspillet af DR Vokalensemblet.

En meteor på rejse

Stiller man sig på pladsen foran DR Koncerthuset i perioden 1.-25. februar, vil man se flere forskellige lysprojektioner, som tilsammen danner værket Unorbit.

Dels vil man tydeligt kunne se omridset af Koncertsalens meteorlignende form bag DR Koncerthusets blå facade, som også vil blive ramt af changerende lysvirkninger. Og dels vil man i kanalen foran huset og DR Byen se en lysskulptur med en form som en æggeformet meteorit.

Samtidig vil man kunne høre lyden af DR Vokalensemblet i musik komponeret af Christoffer Møller.

Værkets titel ’Unorbit’ kan oversættes til ’ude af kredsløb’, og billedkunstneren Elisabeth Holager Lund beskriver værket sådan

– ’Unorbit’ fortæller om et ensomt, astronomisk objekts rejse, hvor det forlader sine kendte omgivelser, sit kredsløb og oprindelige solsystem. Rejsen afsluttes i vores atmosfære og på den blå planet som en kollision, en gensidig transformationsproces og en ny begyndelse.

En fælles idé

Idéen bag lys- og lydskulpturen Unorbit opstod under sidste års Copenhagen Light Festival, hvor DR Koncerthuset var en del af værket ’White Beams’.

Casper Remmer, kommerciel chef for DR Koncerthuset, fortæller:

– Samarbejdet i 2023 viste, at der var rigtig gode muligheder for at inddrage DR Koncerthuset som en aktiv central del af Copenhagen Light Festival. Og da vi er et hus fuld af levende musik og lyd, ønskede vi at bringe musikken ind i samarbejdet og skabe en unik kombination af lyd, lys og arkitektur. Derfor spiller DR Vokalensemblet en vigtig rolle i dette års projekt.

Koncerter med lystema

Vil man høre mere til musikken, der indgår i værket ’Unorbit’, er der mulighed for at opleve DR Vokalensemblet og Christoffer Møller live i koncertrækken ’Himmelsk lys’ den 22.-23. februar.

Her spiller lysdesign og musik sammen i et af byens smukke kirkerum, Marmorkirken, og alle koncertens værker er inspireret af temaet lys.

Michael Emery, kunstnerisk leder af DR Vokalensemblet fortæller om koncerterne:

– Til alle tider er komponister blevet inspireret og fascineret af lys – både i konkret og overført eller religiøs forstand. Derfor har vi samlet en række værker, som kredser om lyset, og kombineret dem med moderne lysdesign i et rum, som i forvejen er fyldt af spændende lyd og lysvirkninger. Vi er glade for, at DR Vokalensemblet i år er del af Copenhagen Light Festival, både live og i forbindelse med det audiovisuelle kunstværk foran DR Koncerthuset.

Koncerten ’Himmelsk lys’ med DR Vokalensemblet sendes på DR P2 mandag den 26. februar.