Sponsoreret indlæg

Når man skal beregne, om man har en sund vægt, er det ofte ens BMI, som man kigger på. BMI står for Body Mass Index, hvilket på dansk oversættes til kropsmasseindeks. Man kan derfor blandt andet bruge BMI til at udregne, om man er overvægtig eller undervægtig. Da udregningen sker på baggrund af højde og vægt, kan den også udregne hvad en sund vægt ville være. 

Sådan udregner man sin BMI

Hvis man gerne vil vide, om man er sund eller om man måske bør tabe sig, så kan man udregne sit BMI let på sundhed.dk. Man skal blot indtaste sin nuværende vægt, samt sin nuværende højde. Udregningen sker helt automatisk, og man vil få en samlet score, som fortæller en, om man er undervægtig, normalvægtig, eller overvægtig. 

Hvis du har et BMI på under 18.5, er du for eksempel undervægtig. Et BMI på mellem 18.5-24.9 ses som normalvægtig. Et BMI på over 25 ses derfor som overvægtigt. Der er dog stor forskel om dit BMI er 27 – som er kategoriseret som overvægtig – eller 39 som er kategoriseret som svær fedme. 

BMI udregnes som sagt på baggrund af ens højde og vægt. Udregningen er ganske simpel. Det er vægt divideret med højde. Altså: kg/cm^2. At udregningen er så simpel har både fordele og ulemper. Klik her, hvis du vil vide mere og selv prøver kræfter med beregneren.

Derfor kan man ikke altid regne med ens BMI

En af ulemperne ved BMI er, at udregningen og BMI kategorierne ikke skelner mellem muskler og fedt. Man kan derfor sagtens risikere, at ens BMI indikerer, at man er overvægtigt, hvis man for eksempel styrketræner meget eller bare har store muskler. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, da muskler jo indikerer, at man faktisk er rigtig sund. 

Ligeledes betyder et normalt vægtigt BMI resultat heller ikke nødvendigvis, at man er sund eller har en sund levestil. Rigtig mange mennesker er jo for eksempel normalvægtige, selvom de ryger og spiser masser af junkfood. 

BMI har dog også sine fordele. Det kan for eksempel være et slags wake-up call, hvis man sort på hvidt får at vide, at man er overvægtig. Det kan være, at det er lige netop det skub, som man har brug for for at ændre sit liv og livsstil 

Det er derfor vigtigt at holde alt denne information i mente, hvis man vælger at udregne sin BMI. Udregningen kan give et godt fingerpeg i forhold til eventuel undervægt eller overvægt, men man kan altså ikke sætte hele sin lid til en BMI.