Danskerne er lodret uenige om den unge prins
At være en del af det danske monarki, især hvis den royale trone venter ude i horisonten, medfører også skarprettede øjne fra verdens presse og indbyggere.
For som medlem af den danske kongefamilie, venter der ikke kun et voldsomt pres og bookede kalendere.
Blåt blod i årene inkluderer også en række frynsegoder og sociologiske fordele, der gør de kongelige bedre stillet end resten af pøblen.
Udover fornemme titler kan de royale også se frem til flotte palæer, gode uddannelsesinstitutioner, smarte biler, fornem bemanding, og meget mere – og naturligvis betalt af danskernes skattekroner.
Én af de finansielle sikkerhedsnet udvalgte medlemmer af kongerækken kan bryste sig ved, er den royale apanage der udbetales fra familiemedlemmet fylder 18 år.
Og netop denne berettigelse kan prins Christian snart gøre godt brug af.
Den 15. oktober bliver prinsen nemlig både gammel nok til at køre bil, stemme til de danske valg, og modtage den royale apanage.
Men hvor meget den kommende konge skal få udbetalt, er der derimod stor debat om, skriver B.T.
YouGov har foretaget en måling blandt danskerne, om hvorvidt Christian bør have krav på samme beløb som hans far, kronprins Frederik.
Kronprinsen fik i tidernes morgen det skattefri beløb på 920.000 kroner om året, da han selv fyldte 18 – et beløb der i dag, hvis der taget forbehold for generelle lønstigninger og inflation, vil ligge på omkring to millioner kroner om året, eller cirka 167.000 kroner om måneden, anno 2023.
Hvis du syntes det er et højt beløb at betale den fremtidige apanagemodtager, så er du bandt flertallet af danskerne.
56 procent af de udspurgte danskere mener nemlig ikke, at Christian har krav på det samme beløb som hans far fik.
Til sammenligning mener 24 procent af de adspurgte danskere, at udbetalingsbeløbet ikke bør ændres på, og Christian derfor ikke bør snydes for det samme beløb som Frederik fik ind på kontoen.
Det vides fortsat ikke, om Christian i det hele taget ønsker at modtage apanage, når han bliver myndig.
Dog mente halvdelen af danskerne i en tidligere undersøgelse, at prinsen ikke bør have krav på apanage mens han studerer.
Debatten blev dengang bragt op, efter det hollandske konehus offentliggjorde, at kronprinsessen Chaterina-Amalia havde valgt at frasige sig hendes apanage, mens hun studerede på Amsterdam Universitetet.