I anledning af, at Pantomimeteatret i Tivoli i år runder 150 år, får teatret et nyt påfugle-fortæppe. H.M. Dronning Margrethe står bag designet af det nye fortæppe og vil selv være til stede, når det nye påfugle-fortæppe afsløres den 8. maj klokken 11:00, hvor teatret fejrer den store dag. I forbindelse med afsløringen kan publikum bl.a. se en klassisk Pantomimescene med Pjerrot, Harlekin og Columbine.
Pantomimeteatret er internationalt berømmet for sit særlige fortæppe, formet som en påfugls hale, og er formentlig det eneste teater i verden, hvor tæppet går ned, når det ”går op”. Påfuglens hale er lavet af en særligt holdbar type lærred, der er skræddersyet og håndmalet efter Dronning Margrethes tegninger og anvisninger. Dronningen, der bl.a. er anerkendt for sit farverige kunstneriske udtrykt, har bl.a. brugt grønne, lilla og blå fuglefarver til det 32 m2. store fortæppe.
Det oplyser Tivoli i en pressemeddelelse.
Læs også: Babylykke hos Lukas Graham: Se den rørende video her
Pantomimeteatret blev opført i 1874 efter tegning af arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen, samtidigt med at arkitektparret færdiggjorde Det Kongelige Teater. Det har siden åbningen for 150 år siden været en del af oplevelsen i Tivoli og er i dag en af de mest fotograferede bygninger i forlystelseshaven. Der opføres over 300 ballet- og pantomimeforestillinger hver sommersæsonen i Tivoli.
“Siden jeg som barn første gang var i Tivoli og oplevede Pantomimen, har jeg været betaget af Påfugletæppet. Selve idéen bag et sådant tæppe er både forunderlig og eventyrlig, og det har derfor været en spændende opgave at give et opdateret bud på Påfugletæppet, nu hvor det gamle ikke kunne mere. Jeg er gået til opgaven med en stor respekt for den oprindelige og originale ide, og om det er lykkedes, må andre bedømme. Det har i hvert fald været en inspirerende og sjov opgave, og jeg glæder mig meget til at se det færdige resultat,” lyder det fra Hendes Majestæt om opgaven.
”Dronningen har gennem mere end 20 år bidraget kunstnerisk til forestillinger i Tivoli. At kunne kombinere 150 års ballethistorie i Tivoli med Dronning Margrethes stærke kunstneriske virke og omfattende viden om og interesse for balletten som kunstart er virkelig noget særligt. Påfuglen er i sig selv blevet et ikon i Tivoli og i Dronningens fortolkning bliver fortæppet ikke alene en hyldest til balletten men til hele forlystelseshaven. Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at Dronningen takkede ja til opgaven og ser frem til afsløringen,” lyder det fra Susanne Mørch Koch, der er direktør for Tivoli.
I forbindelse med fejringen af Pantomimeteatrets jubilæum og afsløringen af det nye påfugletæppe, vil der være taler og afsløring samt opførsel af en klassisk pantomimescene.
Læs også: Populær DR-vært siger stop: Har trukket på reserverne
Idéen til påfugletæppet stammer angiveligt fra Tivolis daværende direktør, Bernhard Olsen, der havde været i Paris for at hente inspiration til Tivoli. Her havde han set et parisisk varieté-teater, hvor fortæppet, som en vifte, drejede rundt og forsvandt ned i gulvet. Hvordan det er blevet til en påfugl, og hvem der er ansvarlig for selve konstruktionen og mekanikken, vides ikke. Tæppet skaber en atmosfære af eventyr og magi, der passer til de forestillinger, der opføres på Pantomimeteatret. Den håndværksmæssige udførelse og det æstetiske udtryk gør det til et højdepunkt for publikum og en symbolsk del af teatrets identitet.
I den første tid var påfuglen bygget helt i træ og så tung, at der måtte 13 mand til at køre den ned og op. Senere byggede man den om og brugte lærred til halen. Men der skal fortsat fem mand til at køre påfuglen ned og op, hver gang tæppet skal gå. To står i kulissen og styrer det malede lærred det første stykke, og derefter trækkes de gyldne buer, der indrammer påfuglen, ud til siden. Tre mand står i kælderen og drejer på håndsvingene, fire og en halv omgang på det ene til påfuglen er på plads i kælderen.