Som fremtidig konge er der mange regler og protokoller, som William skal følge.

Prins William er den ældste søn af kong Charles og først i rækken til den britiske trone.

Han er dog kendt for at have brudt reglerne fra tid til anden.

Som arving til den britiske trone er der mange regler, som prins William skal følge.

Prins William, 40, er den ældste søn af kong Charles III og den første i rækken til den britiske trone. Der er mange regler og kongelige protokoller, som han forventes at følge, især fordi han har en senior titel. 

Når det så er sagt, har der været en håndfuld lejligheder, hvor William har brudt reglerne, fra at vokse skæg i 2008 til at tage en selfie med et medlem af offentligheden i 2022. 

Tilbage i 2008 dyrkede William skæg

Den dengang 26-årige kom med nyheder over hele verden, da han blev fotograferet med skæg i 2008. Han dyrkede skægget under en 10-dages tur til Barbados med flådens Special Boat Service, ifølge en rapport offentliggjort i The Telegraph dengang. 

Prinsen kan have dyrket skægget for at skjule sin identitet under turen, rapporterede publikationen, selvom dette aldrig blev bekræftet af paladset.

Ifølge en anonym kongelig kilde, der talte med The Express i 2014, havde den afdøde dronning Elizabeth ikke noget imod, hvis kongelige mænd bar skæg, mens de tjente i de væbnede styrker, men hun forventede, at de var “renbarberet”, når de vendte hjem.

Prins Harry så ud til at bekræfte dette rygte i hans erindringer, “Spare”, offentliggjort den 10. januar, hvori han skriver, at William var jaloux over, at han fik lov til at beholde sit skæg til sit kongelige bryllup med Meghan Markle i 2018.

“Da jeg skrev dette, huskede jeg, at William selv havde skæg, og at bedstemor og andre mennesker var dem, der sagde, at han skulle barbere det af,” sagde Harry under et  interview med Tom Bradby for ITV den 8. januar.

“Forskellen for mig var, som jeg forklarede min bedstemor, at dette skæg, som jeg stadig har på, føltes for mig på det tidspunkt som den nye Harry, næsten som et skjold mod min angst,” sagde han.

Han rejste i det samme fly med sin søn, prins George, i 2014

I sin bog skrev Harry, at William og kong Charles ikke måtte flyve med det samme fly sammen, mens han voksede op, fordi to arvinger ikke skulle rejse sammen, hvis der skulle være en ulykke. 

William brød først denne regel i 2014, da han fløj med Kate Middleton og hans ældste søn og anden i rækken, prins George, til Australien for en kongelig rundrejse i Australien og New Zealand . Han rejser regelmæssigt med George (9 år) og hans to andre børn, prinsesse Charlotte (7 år) og prins Louis (4), til offentlige og private engagementer. 

Ifølge Hello Magazine er reglen ikke blevet strengt fulgt af William, fordi monarken kan tilsidesætte den, indtil George fylder 12, hvorefter der ikke vil være nogen undtagelser fra reglen.

Han talte om politik i 2019

Da Storbritannien har et konstitutionelt monarki, formodes medlemmer af den kongelige familie at forblive politisk neutrale, og det menes at være imod protokol for kongelige åbent at diskutere politik offentligt. 

William så ud til at bryde protokollen i juni 2019, da han åbent diskuterede Brexit med landmænd i Lake District i England.

Ifølge  ITV royal redaktør Chris Ship spurgte William bønderne: “Er Brexit en stor bekymring?”

Hvortil en landmand svarede: “Jeg var meget overrasket over, at landmænd stemte for Brexit, for at være ærlig. Det var ligesom kalkuner, der stemte til jul.”

William er kendt for at have krammet medlemmer af offentligheden

Victoria Arbiter, en kongelig kommentator, har tidligere fortalt Insider, at det anses for at være imod den kongelige protokol at røre den kongelige familie, når man møder dem første gang.

“Hvad du absolut ikke ville gøre, er at starte og give et stort kram til dronningen, eller prøve at kysse dem eller lægge dine arme om dem. Det er et stort nej-nej,” sagde Arbiter.

“Det kommer virkelig ned på ikke at røre en kongelig. Jeg er sikker på, at der er mange sikkerhedsmæssige årsager forbundet med det, men det passer bare ikke til deres stilling,” tilføjede hun.

Ifølge den kongelige families hjemmeside er der ingen “obligatoriske” adfærdskodekser, når man hilser på de kongelige, men nogle medlemmer af offentligheden kan godt lide at observere de “traditionelle former”, som inkluderer en lille nakkesløjfe til mænd eller en curtsy for kvinder.

William ser ikke ud til at være streng, når det kommer til de traditionelle hilsner, da han er blevet fotograferet kramme medlemmer af offentligheden under forskellige optrædener, herunder under et besøg på Royal Marsden i Chelsea i 2019.

Han tog en selfie med en fan efter dronningens død

At tage selfies med de kongelige siges at være stærkt frarådet, som Insider tidligere rapporterede. 

Meghan Markle afviste en fan, der bad om at tage en selfie med hende under hendes første kongelige gåtur i Nottingham med prins Harry i december 2017, og fortalte dem:

“Vi må ikke lave selfies,” ifølge den kongelige forfatter Victoria Murphy, der skrev. om udvekslingen på Twitter dengang.

Dette har dog ikke forhindret William i at tage billeder med offentligheden. I september 2022 blev han afbilledet tage en selfie med en fan uden for kongefamiliens Sandringham Estate i sorgperioden for den afdøde dronning Elizabeth.