Først mange år efter hendes død, blev prinsesse Dianas sidste ord afsløret.

Prinsesse Diana var en markant skikkelse, der udøvede en bemærkelsesværdig indflydelse på mange kendte personer og inspirerede dem med sin charme og venlighed.

Diana mistede desværre livet i en tragisk bilulykke i Paris, hvilket udløste global sorg og rørte millioner af mennesker.

Som prinsesse forventedes det, at Diana ville engagere sig i besøg på skoler og hospitaler. Men hun tog skridtet videre og blev aktivt involveret i flere velgørende formål, særligt i 1980’erne. Hun engagerede sig i sager vedrørende alvorlige sygdomme og ønskede at nedbryde fordomme.

LÆS OGSÅ  Kongehuset skifter mening: Får apanage før tid

Et bemærkelsesværdigt eksempel på hendes indsats var, da hun besøgte et hospital i Indonesien og rakte hånden frem til en patient med spedalskhed.

Hun blev også den første kongelige, der gav hånd med en AIDS-patient, hvilket var bemærkelsesværdigt i en tid, hvor mange stadig havde misforståelser om sygdommen. Diana erklærede, at HIV ikke gjorde det farligt at omgås mennesker, og opfordrede folk til at give de syge et kram og dele deres hjem, arbejdspladser og legetøj.

Prinsesse Dianas enorme popularitet gjorde hende til et yndet mål for paparazzifotograferne. Den skæbnesvangre aften, den 31. august 1997 lidt efter midnat, blev Diana kørt væk fra et hotel af chaufføren Henri Paul, sammen med Dodi Fayed og Fayeds bodyguard Trevor Rees-Jones.

På vej ind i Pont de l’Alma-tunnelen mistede chaufføren kontrollen over bilen, og en frygtelig ulykke fandt sted.

Efterfølgende kom det frem, at chaufføren var påvirket og kørte for hurtigt, i et forsøg på at slippe væk fra fotograferne. Både chaufføren og Dodi Fayed mistede livet i bilen, mens Trevor Rees-Jones overlevede.

LÆS OGSÅ  'Big Brother'-deltagelse skaber bekymring i den britiske kongefamilie

Brandmanden Xavier Gourmelon var en af de første, der nåede frem til ulykkesstedet. Han troede først, at Diana var uskadt, da hun havde åbne øjne og var ved bevidsthed.

Det skriver The Sun.

Da han forsigtigt fjernede hende fra bilen, sagde hun: “Åh Gud, hvad skete der?” Kort efter fik hun hjertestop. Xavier Gourmelon gav hende hurtigt hjertemassage og fik gang i hendes hjerte, så hun igen trak vejret.

Han troede, at han havde reddet hendes liv, men blev dybt rystet, da han senere hørte, at Diana døde omkring klokken fire på hospitalet, blot 36 år gammel.

Det var først mange år senere, at Xavier Gourmelon delte hendes sidste ord med offentligheden. Efter ulykken blev Diana bragt tilbage til Storbritannien, hvor hun blev begravet i en ceremoni, der blev fulgt af over to milliarder mennesker verden over.

Hun var mor til, William og Harry, der dengang kun var henholdsvis 15 og 12 år gamle.