Rapperen var med til at stifte den legendariske trio, der ændrede hiphops ansigt i slutningen af 80’erne og begyndelsen af 90’erne.

De La Souls stiftende medlem David Jolicoeur, AKA Trugoy the dove. Er gået bort i kun en alder af 54 år.

David Jolicoeur, et stiftende medlem af den skelsættende rap-trio De La Soul, er død i en alder af 54.

Hans død blev bekræftet af hans repræsentanter i søndags og blev først rapporteret af musikforretningen AllHipHop. Der blev ikke oplyst nogen dødsårsag.

Musikeren – der almindeligvis optrådte under kunstnernavnet ‘Trugoy the Dove’, og senere i sin karriere som Dave – havde været åben omkring sine helbredsproblemer.

I 2018 diskuterede han sin kamp med kongestiv hjertesvigt i en musikvideo til De La Soul -sangen Royalty Capes. 

“Jeg er klar til at komme tilbage til scenen,” sagde han. “Jeg savner det.”

Han var mærkbart fraværende ved sidste uges Grammys, hvor gruppen tidligere havde vundet en pris i 2005 for deres Gorillaz-samarbejde Feel Good Inc.

Ved dette års ceremoni blev ‘De La Soul’ hædret under en all-star hiphop-hyldest, der spænder over fem årtier af genren – selvom ‘Posdnos’ (Kevin Mercer) var det eneste medlem af gruppen, der optrådte med et kort udsnit af deres hit ‘Buddy’.

Jolicoeur blev født i 1968 i Brooklyn af haitisk-amerikanske forældre og voksede op i East Massapequa, et lille samfund på Long Island.

Han mødte Mercer og Vincent Mason – de to andre medlemmer af De La Soul – i gymnasiet, og gruppen blev dannet i 1988.

En tidlig demo fangede en lokal producer, Prince Paul, og i 1989 ankom trioen med deres første album, 3 Feet High and Rising – deres mest kommercielt succesrige plade, og bredt betragtet som et mesterværk.

I deres debut adskilte de sig øjeblikkeligt fra deres samtidige med deres excentriske ordspil og eklektiske jazz- og funk-samples, som ville blive deres basis.

Disse samples ændrede rap-landskabet – men de fik også gruppen i juridiske problemer.

Et af numrene på 3 Feet High and Rising, et sketch med titlen Transmitting Live from Mars, indeholdt en uafklaret prøve fra Turtles – som senere sagsøgte dem for 2,5 millioner dollars i 1991.

Sagen blev afgjort uden for retten, men deres prøvebrug kastede en lang skygge på deres karriere og forhindrede dem i at udgive deres musik på digitale platforme.

I sidste måned annoncerede de, at de endelig havde løst deres prøvegodkendelser, og deres bagkatalog ville være tilgængeligt til stream fra den 3. marts.

Der har også været spekulationer om ny musik, efter at der sidste år dukkede et billede op af trioen i studiet med deres tidligere mester Prince Paul.

“Du aner ikke, hvor meget smerte i det sidste år,” skrev producenten på Twitter. “En velsignelse, vi fik en chance for at forene igen … De La Soul for evigt.”

Hyldest strømmede også fra andre samtidige. B Real – en rapper med hiphopgruppen Cypress Hill – kaldte Jolicoeur for en “legende om hiphopmusik og -kultur … Hans musik vil give ham mulighed for at leve i vores hjerter og sind.”