Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump vil blive anklaget for pengebetalinger til en pornostjerne lige før præsidentvalget i 2016.

Detaljerne i sagen mod ham er endnu ikke offentliggjort.

En storjury har stemt for at tiltale ham efter at have undersøgt en udbetaling på $130.000 til Stormy Daniels i et forsøg på at købe hendes tavshed over en påstået affære.

Trump, 76, nægter at have gjort dette. Han er den første fungerende eller tidligere amerikanske præsident, der står over for en kriminel sigtelse.

Donald Trump, der bor i Florida, forventes at flyve til New York mandag og blive stillet for retten på tirsdag.

Sigtelserne i anklageskriftet vil blive læst op for ham ved retsmødet, som er sat til at kun vare omkring 10-15 minutter.

Den amerikanske efterretningstjeneste – som har til opgave at beskytte og tjene tidligere amerikanske præsidenter – vil stå for sikkerheden i forbindelse med retsoptræden.

Hvad skete der?

I 2016 kontaktede den voksne filmstjerne Stormy Daniels forskellige medier, som tilbød at sælge hendes beretning om, hvad hun sagde var en utroskabelig affære, hun havde med Donald Trump i 2006 -altså året efter at han giftede sig med sin nuværende kone, Melania.

Da Hr. Trump og hans team fik nys om dette, betalte hans advokat Michael Cohen $130.000 til fru Daniels for at tie stille. Dette er ikke lovligt.

Anklagere kunne også potentielt hævde, at dette bryder valgloven, fordi hans forsøg på at skjule sine betalinger til fru Daniels var motiveret af, at vælgerne ikke skulle vide, at han havde en affære med hende.

Hr. Trump står nu over for udsigten til at få optaget sine fingeraftryk og taget hans mugshot, ligesom alle tiltalte i straffesager.

En heksejagt

I en erklæring slog hr. Trump ud mod Manhattan-distriktsadvokaten. Han kaldte anklageren en “skændsel” og anklagede ham for at “gøre Joe Bidens beskidte arbejde”.

“Demokraterne har løjet, snydt og stjålet i deres besættelse af at forsøge at ‘få Trump’, men nu har de gjort det utænkelige – at anklage en fuldstændig uskyldig person i en handling af åbenlys valgindblanding,” sagde han.

Trump har gentagne gange kritiseret undersøgelsen i sin hjemby New York som en politisk “heksejagt” ledet af hans modstandere.

Straffesagen kan forme præsidentvalget i 2024. Trump er i øjeblikket frontløberen blandt alle erklærede og potentielle kandidater til det republikanske Hvide Hus-nominering.

Men der er intet i amerikansk lovgivning, der forhindrer en kandidat, der er fundet skyldig i en forbrydelse, i at føre kampagne for og tjene som præsident – selv fra fængsel.